okunma
Hep söylenen bir şey vardır. İlk bilgisayarın atası abaküstür diye. Fakat buradaki ilk bilgisayarlardan kastımız, IBM' in çıkartmış olduğu, modern bilgisayar konseptine uygun olan bilgisayarlar. O zamanın üretim teknolojileri, kullanılan malzemeler ve yeni bir teknoloji olmasından dolayı oldukça pahalı ve bulunması güç olan bu cihazlar, günümüzde ise cebimize kadar girmiş durumda.
2. Sadece Üniversitelerde
İlk bilgisayar olan ENIAC, 1941 yılında ABD' nin ikinci dünya savaşına katıldığı sırada, gizlice Pensilvanya' da bulunan bir elektrik okuluna sipariş edildi. Bu bilgisayarın amacı, top atışları için gerekli hesaplamaları yapmaktı. Bu bilgisayarda, delikli kartlar kullanılmaktaydı ve 6 adet operatör tarafından kablolar ve tuşlar aracılığı ile yönetilmekteydi. Yönetimi çok zor olmasına rağmen 8 sene boyunca hizmet göstermeyi başardı. Fakat daha sonra gelen bilgisayarlardan daha masraflı olması ve kullanım zorluğu sebebi ile kullanımdan kalktı. Bu delikli kart teknolojisini aslında ilk olarak çok sık kullanan kişi Herman Hollerith idi. 1890 yılında muhasebe işlerinde yardımcı olması için bir hesap makinasında bu delikli kartları kullanıyordu. O zamanlar bağlı olduğu IBM ise, yıllar sonra bir bilgisayar – teknoloji devine dönüşecekti.
3. Elektrikten Sonraki En Büyük Buluşlardan
Bu bilgisayarların çalışma mantıkları ise oldukça basit idi. Delikli kart sisteminde delik olan ve olmayan yerlere göre günümüz bilgisayarlarının 0 ve 1' i ayrıştırması gibi çalışan bu bilgisayarlar, zamanla ufaldı ve bir oda büyüklüğünden bir çanta büyüklüğüne kadar indi. Bilgisayarlara bir merkezi işlem birimi ve belleğin de getirilmesi ile, artık delikli kartlar ortadan kalktı ve her şey elektrik devreleri aracılığı ile halledilmeye başlandı. Gümüz de ise cebimize kadar giren ve her işimizde bize yardımcı olan bu cihazlar, bir kaç sene önce üretilen ve Smart Watch adı verilen saatler ile de kolumuza takabileceğimiz kadar küçüldü.
Comments
0 comment