Toptancılık ve Toptancı Nedir?
web-sitesi-fiyatlari
Toptancılık, ticaret sektörünün en önemli ayağını oluşturmaktadır. Toptancılık sayesinde ürünler daha fazla miktarda ve daha uygun fiyatlarla tüketiciye ulaşabilmektedir.

Toptancılık Nedir?

Toptancılık Nedir?

Toptancılık, mal ve eşyaların perakendecilerle, ticari ve kurumsal kullanıcılar ile diğer toptancılara satış hizmetine denmektedir. Bu hizmeti gerçekleştirilen kişi ve kuruluşlara ise toptancı adı verilmektedir. Toptancılar üreticiler ile tüketiciler arasında bir köprü vazifesi görmektedir. Toptancılar aynı veya değişik türlerden ürünleri büyük miktarlarda satın alıp depolarına yerleştirirler. Daha sonra, gelen talepler doğrultusunda bu mal veya eşyaları, parçalar halinde veya toptan satarlar.

Toptancılığa Neden İhtiyaç Duyulmuştur?

Toptancılık, nüfus artışı ve şehirleşmeye paralel olarak gelişmiş bir sektördür. Toptancılığa ihtiyaç, özellikle üretimin çok fazla olması ve üretim yapılan yerler ile tüketiciler arasındaki mesafenin fazla olmasından doğmuştur. Tüm tüketicilerin üretim yerlerine ulaşması zor olduğu için, üreticilerle aradaki köprü görevini toptancılar sağlamaktadır. Ayrıca toptancılar sayesinde, perakende satış yapanlar büyük oranda stok yapmaktan kurtulmuşlardır. Toptancılar nakliye ve depolama hizmetlerini de üstlendiğinden, perakendecilere oldukça fazla yarar sağlamıştır.

sisal

Toptancılık Hangi Süreçleri Kapsar?

Toptancılık, ürünlerin üreticilerden satın alınması ile başlayıp, tüketiciye ulaşana kadar, birçok süreci kapsamaktadır.

Bu süreçler şu şekilde sıralanmaktadır;

• Satış ve tutundurma: perakendecilerin satacakları ürünleri, üreticilerden daha uygun fiyatlarla ulaşabilmesini sağlama

• Satın alma çeşidi oluşturmak: üreticilerin sınırlı ürünlerini toplayıp, ürün alternatiflerinin çoğaltılması

• Ürünlerin küçük parçalara ayrılması: üreticilerden çok büyük miktarda alınan ürünlerin, satılabilecek miktarlara ayrılması

• Depolama

• Nakliye: ürünlerin üreticiden tüketiciye ulaştırma hizmeti

• Kredi: tüketicilere gerektiğinde ödeme kolaylıkları sağlanması

• Risklerin üstlenilmesi (çalınma veya bozulma gibi durumlar için)

Toptancılar en son süreç olarak ise, mağazaların yerleştirilmesi, satış personeline eğitim verilmesi ve muhasebe gibi konularda da yardımcı olmaktadırlar.

Toptancılığın Fonksiyonları Nelerdir?

Toptancılığın iki büyük fonksiyonu bulunmaktadır. Bunlardan ilki üreticiler içindir ve üreticileri sadece üretime yönelmelerini sağlamaktadır. Böylece üreticiler, ürettikleri ürünlerin depolanması, nakliyesi ve satışı gibi konularla uğraşmaktan kurtarırlar. Üretici sadece üretimle uğraştığından, daha fazla ve kaliteli ürün elde ederler. Ayrıca ürünleri hasat eder etmez, ürünlerini satış sürecine koyan üreticiler, geleceğe yönelik planlarını daha sağlıklı yapabilirler.

Toptancılığın ikinci büyük fonksiyonu ise, perakende satışı yapanlar içindir. Perakende satıcıları, nakliye ve depolama gibi önemli uğraş ve masraflardan kurtulurlar. Bu satıcılar, satacakları ürünlerden istedikleri miktarlara, istedikleri zamanda ulaşabilirler. Ayrıca, ürünler stok edilmediğinden, bozulma ve çalınma gibi risklerden de kurtulmuş olurlar.

Toptancılık Türleri Nelerdir?

Toptancılığın dünya üzerinde kabul edilen üç türü bulunmaktadır. Bunlardan birincisi tüccar toptancılardır. Tüccar toptancılar bağımsız toptancılar olarak çalışırlar ve ürünlerine sahip çıkarlar. Ürünler ile ilgili riskleri, tüccar toptancılar üstlenmektedir.

Bu toptancıların verdikleri hizmetlere göre iki türü bulunur;

• Tam hizmet veren toptancılar: bu toptancıların hizmet ağı çok geniş ve çeşitlidir. Tüketim mallarının yanı sıra endüstriyel ürünlerin de satışını yaparlar

• Sınırlı hizmet veren toptancılar: bu toptancılar ise, daha sınırlı sayıda hizmet vermektedirler. Bu toptancıların da öde - götür, masa başı, posta siparişi ile çalışan ve araçlı toptancı türleri de bulunmaktadır.

İkinci toptancılık türü ise, acente tipi toptancılıktır. Bu türün içine simsarlar da dahil olmaktadır. Acente toptancılar üzerlerine hiçbir risk almazlar ve ürün depolaması yapmazlar. Tüketici ile üretici arasında pazarlığı üstlenen acente toptancılar, bu işlemler için komisyon alırlar. Hizmet çeşitliliği ise sınırlıdır.

Üçüncü toptancılık türü ise, üreticilerin satış şubeleri ve bürolarıdır. Bu toptancılık türünü, üreticilerin birleşerek oluşturduğu birimler yürütmektedir. Depolarında belirli miktarda ürün bulundurarak, alıcıların ihtiyaçlarını karşılarlar. Gerektiğinde ise, üreticilerin merkez depolarından ürün çekerler.

Toptancılığın Üreticiler İçin Faydaları Nelerdir?

Toptancılığın, üreticilerin faydaları için birçok hizmetleri bulunmaktadır.

Bu faydalar şu şekilde sıralanmaktadır;

• Üreticinin temsilciliğini yaparlar (özellikle, üreticilerin satış şubeleri ve büroları)

• Üretici ürünlerinin taşınması ve depolanması ile uğraşmaz, bu da ürünlerinden daha çok gelir elde etmelerini sağlar. Ürünlerin başına gelecek olumsuzluklardan da, üreticiler etkilenmemiş olur.

• Ürünleri toptan satın aldığı için, üreticilerin bir sonraki yıl daha fazla üretmesine teşvik eder

• Üretici ile tüketici arasındaki tüm süreçler ile ilgi bilginin elde edilmesini kolaylaştırır

• Üreticiler, ürünlerinin satmak için zaman ve eleman ayırmayacakları için, tüm uğraşlarını üretime vermektedirler.

Toptancılığın Perakende Satıcılar İçin Faydaları Nelerdir?

Toptancılığın, üreticiler için olduğu kadar perakende satıcıları için de faydaları bulunmaktadır.

Bu faydalar ise şu şekilde sıralanmaktadır;

• Perakendeciler, ürünlerini depolamak için zaman harcamazlar ve depo için ücret ödemezler. Böylece, satış alanlarına daha geniş alan ayırabilirler. Ayrıca, depoda ürünün başına gelebilecek olumsuzluklardan dolayı da zarar etmezler.

• Perakendeciler, ürünlerin satış yerine nakliyesi için ücret ödemezler ve zaman ayırmazlar. İhtiyaçlarını bildirerek, istedikleri anda ürünlerinin satış alanına gelmesini sağlarlar.

• Toptancılar, perakende satış yapan kişilere ödemelerde indirim veya vade gibi önemli kolaylıklar sağlar.

• Toptancılar, mağazalarda konsinye satışları yaparak, perakendecilerin bu ürünler için masraf yapmasına engel olurlar. Böylece, perakende satış yapanlar, sadece satılan ürün üzerinden kar alırlar.

Toptancılık yapan firmalar, özellikle sürekli müşterilerine promosyon vererek, daha fazla kar etmelerini de sağlamaktadır. Birçok toptancı şirketi, perakende satışı yapan firmalara ürünlerde oluşacak fire konusunda da yardımcı olmaktadır. Ürünleri için garanti sağlayan toptancılar sayesinde, perakendeciler daha rahat ve hızlı ürün satışı yapabilirler.

Bizi instagram'da Takip Etmeyi Unutmayın

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Comments

https://iqhaber.com/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Write the first comment for this!

Facebook Yorumları