Tüp Bebek Tedavisi Hakkında Bilinmesi Gerekenler
web-sitesi-fiyatlari
Tüp Bebek Tedavisi Hakkında Bilinmesi Gerekenleri sizler için araştırdık.

Tüp bebek tedavisi, türlü tedavi yöntemleri ile çocuğu olamayan çiftlere, laboratuvar ortamında test edilmiş birtakım testler ve yöntemlerle bebek sahibi olabilmeleri için yardım olan bir tedavi yöntemidir. Bu konu hakkında biraz daha kapsamlı bilgi sahibi olabilmek için öncelikle tüp bebeğin ne olduğunu bilmemiz gerekir. Gelin, bu konuyu ayrıntıları ile öğrenelim.

Tüp Bebek Tedavisi Nedir?

Tüp bebek, kendiliğinden hamile kalamayan veya diğer yöntemler ile hamilelik ve bebek sahibi olma şansı düşün olan çiftlere önerilen bilimsel bir bebek sahibi olma uygulamasıdır. Aslında bu bir organizasyondur. Çünkü, kadının en iyi yumurtalarının ve erkeğin en iyi spermlerinin alınarak laboratuvar ortamında birleştirilip; uygun ortamlarda gözlemlenip, belli bir aşamaya geldiğinde ise rahmin içine verilerek hamilelik oluşumunun beklendiği bir süreçtir.

Tüp Bebek Tedavisine Hazırlık Süreci Nasıl Olmalıdır?

Tüp bebek tedavisinde başarının anahtarı, en öndeki planda sağlam bir yumurta ve iyi bir sperm hücresi elde etmektir. Tüp bebek sahibi olmak isteyen bir çift adayı; sperm ve yumurta durumunu olumsuz etkileyen bazı durumlardan kendini uzak tutmalıdır. Bu durumların her iki çiftte de olması hormonları olumsuz etkileyebilir ve bu neden dolayısı ile de çocuk sahibi olmalarını zorlaştırabilir.

Peki, nedir bu olumsuz durumlar? Örneğin kilo durumu, sağlığa zararlı maddeler kullanıp kullanmadıkları, alkol sigara gibi kötü bir alışkanlığı olmaları, farklı ilaçların kullanımı gibi etkenler bir çiftin çocuk sahibi olmalarını olumsuz etkileyebilir. Bir çiftin tüp bebek tedavisi olmadan önce bu gibi durumlara dikkat etmesi tedavi sürecinde de başarılı bir sonuç almalarına yardımcı olabilir.

Sigara, Alkol Gibi Zararlı Alışkanlıklardan Uzak Durulmalı

Sigara, hem dişi üreme elemanlarını, hem de erkek üreme elemanlarını olumsuz yönde etkilemektedir. Bu yüzden bir çift, tüp bebek tedavisine başlamadan çok önce, bu gibi zararlı alışkanlıkları olabildiğince erken bir süreçte bırakmalıdır.

Tüp Bebek Tedavisinin Aşamaları

Tüp bebek tedavisi için hastaneye giden bir çifti öncelikle detaylı bir muayeneden geçer ve tıbbi öykünün geçmişinden söz edilir. Eğer bir ya da birkaç tedavi yapılmışsa daha önceki aşamalarda neler olduğu gibi sorularla önce tüp bebek sahibi olmak isteyen çiftten teorik ve geçmiş bilgiler alınır. Daha sonraki aşamalar ise şöyle gelişmektedir: yumurtaların ve spermin hazırlanması, yumurtaların toplanması, spermin elde edilmesi, laboratuvarda bulunan mikroenjeksiyon ve gelişim süreçlerinin takibi ve en sonunda da embriyo transferi ile sonuçlanmaktadır.

sisal

Tüp Bebek Tedavisinde İlk Aşama: Yumurtaların Uyarılması

Genelde bir kadın, 11 ve 12’li yaşlardan itibaren menopoza kadar her ay bir tane yumurta üretir. Tedaviye başlanırken de bir kadından en az 15 – 20 kadar bir yumurta alınması beklenir. Çünkü her yumurta sağlıklı çıkmayabilir; çıkan yumurtaların da döllenme oranları yüzde yüz değildir ve sonuçta bunların hepsi de çok olumlu gelişmeyebilir. Her yumurta döllenmeyebilir ya da döllenir fakat gelişim göstermeyebilir. Bu yüzden bir kadından bu kadar yumurta alınması mümkün olmadığı için, dışarıdan hormon desteği ile yumurtaların uyarılması gerekir. Buna ‘süper ovulasyon’ adı verilir. Süperovulasyon, 3 ve 5 kadar yumurtanın aynı anda uyarılmasını sağlar.

Tüp Bebek Tedavisinde İkinci Aşama: Yumurtaların Toplanması

Tedaviyi tamamlayan bir kadın, iki tarafta da 8 – 10 arası yumurtalara sahip oldu demektir. Yumurtalar da çok şişmiş durumda olduğu için rahimde ağrıya sebep olur. Bu kadın için ağrılı bir süreçtir. Bu süreçte anestezi kullanarak yumurtalar toplanır. Toplanan yumurtalar laboratuvara iletilir ve yumurtalar mikroskop altında incelenir, yumurtanın sağlıklı olup olmadığı bildirilir.

Tüp Bebek Tedavisinde Üçüncü Aşama: Yumurtaların Döllenmesi

Yumurtanın sperm ile döllendiği bu aşamada sperm çeşitli yöntemler ile elde edildikten sonra yumurta laboratuvara girdiği anda sperm de laboratuvara girer; aynı işlemlerden geçer. Şöyle de bir şey var ki her erkeğin sperm oranı aynı olmayabilir. Bu durumda spermi az olan bir erkeğe de tedavi uygulanır ve erkek de eşiyle eş zamanlı bir ameliyata girer. Daha sonra laboratuvarda bulunan yumurtalık yaklaşık 2 – 2,5 cm’lik bir kesi ile açılarak yumurtalık içinde canlı sperm hücresi aranır. Yüzde 60 – 70 gibi bir oranla da canlı sperm hücresi bulunabilme şansı olmaktadır. Eğer sperm sayısı yeterli ise erkek bir daha ameliyata alınmasın diye fazlalıklar dondurulur.

Tüp Bebek Tedavisinde Son Aşama: Embriyo Transferi

Tüp Bebek Tedavisinde Son Aşama: Embriyo Transferi

Yumurtalar döllendikten sonra ertesi gün embriyo aşaması olarak geçmektedir. Sperm ile yumurta mikroenjeksiyon denilen, mikroskop altında gözün göremeyeceği küçüklükte pipetlerle birleştirilir. 16 – 24 saat sonra artık her bir yumurtanın embriyo oluşup oluşmadığı kontrol edilir. Bu aşamada, biri anneye, diğeri de babaya ait iki çekirdek görülmelidir. Bu çekirdek yan yana görüldüğü takdirde, döllenmenin artık gerçekleştiği kabul edilir.

Tüp Bebek Tedavi Süresi

Tüp bebek tedavisi; adet ile başlayan bir süreç olduğundan dolayı 17 – 20 günlük bir zaman dilimi aralığında tamamlanmış olmaktadır. Embriyo transferi yaptıktan 10 gün kadar sonra ise bebeğin anne rahminde tutunup, tutunmadığının anlaşılması için beklenir. Bebek eğer tutunursa, bir hormon üretmeye başlar ve bu hormonun da anne kanına karışıp karışmadığını öğrenmek 10 gün kadar bir süre alabilir.

Bizi instagram'da Takip Etmeyi Unutmayın

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Comments

https://iqhaber.com/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Write the first comment for this!

Facebook Yorumları