okunma
Tüketici davranışları dijital gelişmelerin doğrultusunda değişmektedir. Klasik medyanın tüketiciyi etkileme gücü oldukça zayıflamış, sosyal medya ise eski sistemlerin yerini nerede ise tamamen almıştır. Özellikle sosyal medyada yüklenen videolar, tüketici davranışlarına yön vermeye başlamıştır. Eskiden ünlüler ile yapılan reklamlar, artık sosyal medya fenomenleri üzerinden de yapılmaya başlandı. Sosyal medya fenomenlerinin takipçi sayılarının çok fazla artması ile sürekli olarak takip edilmeleri, firmaların pazarlama yöntemleri arasına Influencer Pazarlama (fenomen pazarlama) yöntemini de yer almasını sağladı.
Sosyal Medyanın Pazarlamadaki Etkisi
Sosyal medya yaşamın her kesimine artık direkt olarak etki etmektedir. Her türlü bilgi ve haberler, sosyal medya aracılığı ile çok kısa sürede çok büyük kitlelere ulaşabilmektedir. Klasik yazılı ve görsel medyalar da takip edilmekle beraber, sosyal medya kullanımı gün geçtikçe katlanarak artmakta ve ilgi odağı olmaktadır. Sosyal medyanın en büyük özelliği ise, paylaşımların kullanıcılar tarafından yapılması ve içeriklerinin de profesyonel uzmanlar değil kullanıcıların oluşturmasıdır.
Sosyal medya sayesinde içerikler de zenginleşmiş, daha ilgi çekici olmuş ve toplumun her kesimine dokunmaktadır. Ayrıca sosyal medyada paylaşılan içerikler daha kalıcı olmakta istendiğinde de değişiklikler anında yapılabilmektedir. Üstelik bu paylaşımların yapılması da tamamen ücretsizdir ve sınırsız paylaşım yapılabilmektedir. Paylaşımlar kullanıcılar tarafından yapıldığından, yapılan paylaşımlara daha fazla güven sağlamaktadır. Bu nedenlerle de sosyal medya, klasik medyaya oranla daha çok tercih edilmektedir.
Görseller ve metinlerden oluşan içeriklerden çok videolu içerikler daha çok ilgi çekmektedir. YouTube, en fazla video içeriklerinin paylaşıldığı platform haline gelmiştir ve kullanıcıların çoğu, video yükleme ve izleme maksadı ile bu platformu kullanmaktadır. Tasarımı ve kullanıcı dostu özelliklerinden dolayı YouTube, 2005 yılında faaliyete başlamasına rağmen, bir milyardan fazla kullanıcı sayısına ulaşmıştır.
YouTube platformunda paylaşılan videolar sayesinde, özellikle orta ve küçük ölçekli olarak adlandırılan firma ve şirketlerin ürünleri milyonlarca kişiye çok kısa sürede ulaşmaktadır. Bu sosyal medya platformu sayesinde yapılan paylaşımlar, istendiğinde diğer sosyal medya platformlarından da kolayca paylaşılabilmektedir. Sosyal medya platformu üzerinden ürün ve hizmet tanıtımı yapan şirketler, kullanıcıların ilettikleri yorumları ve videoların izlenme oranlarını analiz ederek, stratejilerini yenileme, düzenleme ve güncelleme imkanı da bulmaktadır.
Fenomenlerin Pazarlamada Etkisi
Fenomenler, çok sayıda sosyal medya kullanıcıları tarafından takip edilen, fikir ve yorumları beğenilen ve güvenilen, birikimli kişilerdir. Sosyal medya fenomenleri günümüzde tüketicilerin davranışları üzerinde çok büyük etkisi bulunmaktadır. Fenomenler takipçi sayılarına bağlı olarak, en fazla takipçisi olanlara ünlü fenomen ve mega fenomen, takipçi sayısı daha az olanlara ise mikro fenomen olarak adlandırılmaktadır. Fenomenlerin takipçi sayılarının artması, bu kişilerin üyesi olduğu sosyal medya grupları ve kaliteli içerik tasarımı ile gerçekleşmektedir.
Fenomen pazarlaması, bir nevi ağızdan ağza pazarlama yöntemidir. En hızlı ve ücretsiz bir pazarlama yöntemi olan bu yöntem sayesinde, kullanıcılar tarafından beğenilen ürünler, eş, dost ve akrabalarla kendi sosyal medya gruplarında da paylaşılmaktadır. Fenomen pazarlaması olarak adlandırılan bu yöntem ise, ağızdan ağza pazarlama yönteminin sosyal medya ile birleşmesinden oluşmaktadır. Dijital gelişmelere paralel olarak, birçok şirket ürün ve hizmetlerini artık, sosyal medya fenomenlerini kullanarak hedef kitlelerine ulaştırmaktadır.
Bu yöntem sayesinde, klasik reklam anlayışı da değişmekte ve fenomenler sayesinde daha canlı ve ilgi çekici bir boyuta ulaşmaktadır. Ürünleri markaların elinden alarak direkt olarak tüketicilerin kontrolüne veren bu yöntem sayesinde, tüketici satın alma karar süreçleri de kısalmakta ve pozitif olmaktadır. Fenomen pazarlama yöntemi, birebir insanların etkileşimine bağlı olduğundan, çok sayıda takipçi çok sayıda etkileşim anlamına gelmektedir. Ayrıca bu yöntem işletmelerin reklam giderlerini de oldukça düşürmektedir.
Comments
0 comment