okunma
KOSGEB yeni girişimlere özel olarak 2020 yılında birçok yenilik ile hizmet vermeye devam etmektedir. Bu yeniliklerin en beğenileni ise girişimcilik belgesi alabilmek için katılmanın şart olduğu uygulamalı KOSGEB Girişimcilik Eğitimleri ile ilgilidir. KOSGEB bu kapsamda girişimcilik belgesi almak isteyen bireylere eski usul sınıf ortamının yanı sıra e-devlet üzerinden online eğitim imkanı da sağlamaktadır.
KOSGEB Girişimcilik Belgesi Başvurusu Öncesi
2020 yılı itibari ile KOSGEB Girişimcilik Eğitimleri kapsamında köklü değişiklikler uygulandı. Daha önce girişimci adayları için tek bir program uygulanırken 2020 yılı itibariyle 2 ayrı program sunulmaktadır.
İkiye ayrılan bu destek programları ise şunlardır;
• Geleneksel girişimcilik destek programı
• İleri girişimcilik destek programı
Bu iki program yeni girişimci adayları için 'girişimciliği geliştirme destek programı' olarak adlandırılmaktadır. Hangi programa göre eğitim alınacağı girişimcinin iş fikrine bağlı olarak nace kodu üzerinden belirlenmektedir.
Eğitim Programları Neye Göre Seçilebilir?
Girişimcilik belgesi başvurusunda bulunan bireyler eğer 'ileri girişimci kapsamında desteklenen sektörler' tablosunda yer alan iş fikirleri için eğitim görecekse ileri girişimcilik eğitimi almalıdır. Ya da 'KOSGEB desteklenen sektörler ve Nace kodları' içerisinde yer alıyorsa bu durumda girişimci adayları geleneksel girişimcilik eğitimi alabilmektedir. İleri girişimcilik kapsamında sunulan tüm iş fikirleri imalat sektörü ile ilgilidir. Bu konuda girişimciler imalat sektörü dışında ticari faaliyetler için kullanılan girişimcilik belgesini almak isterlerse geleneksel girişimcilik eğitimi almak durumundadır.
İleri Girişimcilik Destek Programı Eğitimi Nasıl Alınır?
Öncelikle KOSGEB internet sitesine girerek e-devlet üzerinden giriş yapmak ve öne çıkan eğitimler bölümünde Nace koduna bağlı olarak eğitime başla butonuna basmak yeterli olacaktır. Böylelikle sertifika alabilmek için KOSGEB Girişimcilik Eğitimleri kapsamında bütün videoları izleyerek eğitimini tamamlanması yeterli olacaktır. Tüm videolar izlenip onaylandıktan sonra test soruları cevaplanmaktadır. Eğitim bittikten sonra e-devlet üzerinden sertifikanın kontrol edilmesi gerekmektedir.
Geleneksel Girişimcilik Eğitimi Nasıl Alınır?
Geleneksel girişimcilik eğitimi ise sınıf ortamında uzman bir görevli tarafından 20 ya da 30 kişilik derslikler de 4 gün süren bir eğitim olarak bilinmektedir. Online eğitim yerine bu klasik eğitim programını tercih eden girişimci adayları kurs başlama tarihlerini takip etmeli ve başvuru tarihlerinin yayınlanması ile birlikte en az 5 gün öncesinde başvurusunu tamamlamış olması gerekmektedir.
Başvuruların e-devlet üzerinden alınması için iş fikri ve kurs seçimi sekmelerini doldurularak kaydet butonuna basıp kaydı oluşturmak gerekmektedir. Kursların başlaması ile birlikte 4 günlük bir eğitim sonrasında KOSGEB girişimcilik sertifikasına sahip olmak mümkündür.
Comments
0 comment