okunma
Türk sineması yaklaşık 120 yılı aşkın süredir varlığını devam ettiriyor. Dünya sinemasına göre daha içe dönük ve ulusal konulara uygun konular işlenmiş olsa da kendi kulvarında izleyiciye geçebilmiş ve oldukça başarılı işlere imza atıp uluslararası başarılara imza atan yapıtlar bulunmaktadır.
Hababam Sınıfı
Şüphesiz kült film denince akla ilk gelen Türk sineması tarihinin en çok beğenilen ve sevilen yapımları arasında bulunan Hababam Sınıfı serisi yönetmenliğini Ertem Eğilmez'in yaptığı hem güldürü hem de toplumsal olaylar temalı film yapımı olarak bilinir.
Zübük
Kartal Tibet'in yönetmeliğini yaptığı ve Kemal Sunal'ın unutulmaz oyunculuğu ile renk kattığı dönemin sorunlarına adeta derinden dalarak izleyiciyi düşündürten film; memurluktan ihraç edilip parti bünyesine geçen ancak yaptığı sahtekarlıklar ile belediye başkanlığına kadar yükselen Zübüzadenin hikayesini konu alır.
Susuz Yaz
Cannes Film Festivalinde ilk kez ödül alarak tarihe geçen film; Hasan ve Osman kardeşlerin oldukça kurak geçen yaz mevsiminde var olan tek su kaynağını birinin paylaşıp diğerinin inat etmesi sonucu Osman hapise düşmüş karısını ise ağabeyine emanet etmek zorunda kalacaktır.
Selvi Boylum Al Yazmalım
İlyas ve Asya'nın unutulmaz aşk hikayesini anlatan film bugün bile izleyiciyi kendine hayran bırakmaktadır. Filmde İlyas ve Asya ilk görüşte birbirine delice aşık olup kaçarak evlenirler. Ardından İlyas evlilikten sıkılır ve Asya'yı aldatır. Bunun sonucu Asya evi terk eder. Sevgi ve sadakatin işlendiği film yıllardır dillerden düşmeyecek kült filmler arasına girmiştir.
Dönersen Islık Çal
Fikret Kuşkan'ın oyunculuğu ile hayran bıraktığı film yine toplumsal konulara isyankar bir şekilde yaklaşır. Bir cüce ile travestinin hikayesini anlatan film 'dışlanmışların' duygularını oldukça başarılı bir şekilde incelemiştir.
Turist Ömer Uzay Yolunda
Dönemine göre Star War's serisinden ilham alınarak yapılan ve oldukça başarılı bir gişe verileri elde film; turist Ömer lakaplı bir adamın yanlışlıkla uzaya kaçırılması ve ardından gelen komik serüveni ile Türk sinemasına bilim kurgu- komedi kapsamında ilk örnek olmuştur.
Yol
Cesur yapıtlardan biri olup Yılmaz Güney'in yönettiği film kış vakti doğu bölgelerinde yaşamın ne kadar zor olduğunu dönemin hükümet politikasına oldukça eleştirel bir bakış ile çekilmiş bir kült film özelliği taşır.
Bereketli Topraklar Üzerinde
Toplumsal konulu film Çukurova’da tarım işçisi olarak çalışan köle Hasan ve Pehlivan adlı efendisinin çarpıcı hikayesini konu almaktadır.
Canım Kardeşim
Yoksul üç kardeşin kanser olduğunu öğrendikleri en küçük kardeşleri için türlü yollar ile son isteği olan televizyon almak için ne pahasına olursa olsun çabaladıkları son derece etkileyici bir filmdir.
Babam ve Oğlum
Son dönemin en başarılı yapımlarından olarak kabul edilen filmde bir baba ve oğlunun hüzünlü hikayesi konu alınmaktadır.
Comments
0 comment