okunma
1. Bakteri Plağı
Diş temizliği düzgün bir şekilde yapılmadığında dişler üzerinde oluşan krem rengi bir katmandır. Dişlerin çürümesinde ve diş iltihaplanması olayında en önemli neden bu bakteri plakları olarak görülür. Dişe sıkıca tutunmuş, saydam ve yapışkan bu plaklar, ağızda hijyen eksikliğine ve kötü görüntüye de sebep olurlar. Dişlerde oluşan bu plağın 1 miligram kısmında 200 ila 500 milyon bakteri barınır.
2. Sigara
Sigara, diş etlerini olumsuz etkileyen dış faktörlerden biridir. Sigara içen kişilerin diş etlerinde çürük oluşması, sararma ve iltihaplanma olasıdır. Diş etlerinde hastalık oluşumu, yemek borusu hastalıkları, kalp hastalıkları, ağız kanseri gibi hastalıkların oluşmasında da büyük rol oynarlar.
3. Genetik ve Hormonal Faktörler
Diş eti hastalıkların önemli bir bölümünde genetik etkenler öne geçmektedir. %30'luk bir genetik yatkınlık söz konusu olurken, bu kişilerin ağız bakımını gerektiği şekilde yapamaması ile diş eti hastalıklarında daha da artış görülür. Hamilelik döneminde yaşanan hormonal değişikliklerden östrojen ve progesteron artışı olduğunda diş eti kanamaları olabilir. Diş etlerinde kanama, kızarıklık, şişlik görülebilir ve hassasiyet artar.
4. Stres
Stres insan vücudunun genelinde olumsuz bir etki yarattığı gibi diş ve diş etlerinde de olumsuz etkiler gösterir. Psikolojik rahatsızlıklarla birlikte fiziksel sorunlar da yaratan stres diş etleri üzerinde sorun çıkararak kanama, kızarıklık ve çekilme yaşanmasına sebep olabilir.
5. Diş Sıkmak ve Gıcırdatmak
Dişlerin sıkılması sonucunda diş ve diş eti arasında kuvvet azalması ile periodontal doku yıkılması olur. Diş etlerinde çekilme yaşanmasının büyük bir nedeni de dişleri sıkmaktır. Diş etleri çekilmeye başladığında diğer diş eti hastalıklarına davetiye çıkarır.
Comments
0 comment