okunma
Bebeklerin hızla büyüyüp geliştiği ilk yıllarda beslenme ihtiyaçları da ay ay değişir. Anne babaların bebeğin gelişimini dikkatle izlemesi ve beslenme düzenini bu gelişime uygun şekilde oluşturmaları gerekir. İlk iki yaş içinde adım adım takip edilmesi gereken ek gıdaya geçiş aşamaları şöyledir.
İlk Altı Aylık Dönem
Bebeklerin doğumla başlayan 0-6 aylık döneminde anne sütünden başka hiç bir ek gıdaya gerek yoktur. Bebeğin tüm ihtiyacı anne sütü ile karşılanabilir. Hatta ek gıdaları tüketmek için yeterli gelişim tamamlanmadığından anne sütü dışındaki yiyecekler zarar da verebilir. Anne sütünün yetmediği düşünüldüğü ya da annenin olmadığı durumlarda pediatrist doktorlara başvurulmasında fayda vardır. Doktor tavsiyesiyle mama takviyesi yapılabilir.
6-8 Aylık Dönem
6 aylıktan itibaren bebekler ek gıdalarla tanışmaya başlayabilir. Bu dönemde halen asıl ihtiyaçları anne sütüdür. Ek gıdalar, ara öğünler gibi ikincil öğündür. Her gıda başlangıçta tadımlık verilmeli, bebeğin ve vücudunun vereceği tepkiler gözlenmelidir. Çünkü her bebek aynı dönemde ek gıdaya hazır olmayabilir. Ayrıca yiyeceklerin alerji yapma riski de olabilir. Bu dönemde sebze ve meyve suyu, yoğurt, sebze ve meyve püresi gibi yiyeceklere başlanır. Tahıllara da başlanabilir. İlk birkaç hafta tadımlık olarak verilen yiyecekler 7. ayda bir ara öğün için uygun miktarda verilebilir. Bu dönemde anne sütü oranı %70, ek gıda oranı ise %30 olmalıdır.
9-12 Aylık Dönem
9-12 aylık dönemde de asıl olan gıda anne sütüdür. Ancak ek gıdalar da çeşitlenir ve miktarı artar. Bu dönemde içeriği çok ağır olmayan çorbalar verilebilir. Öncelikle sebze püresi verilmesi, bebek bunlara alıştıktan sonra meyvelerden yapılan pürelerin verilmesi tercih edilir. Anne sütü oranı %60, ek gıda oranı %40 olmalıdır. 12 ay tamamlanana kadar bal, yumurta beyazı, şeker ve tuz verilmemelidir. Bir yiyeceğin alerjik tepki oluşturup oluşturmayacağını anlamak için ilk üç gün boyunca tek bir yiyecek verilmelidir. Bir problem yaşanmazsa alerjik bir etki yok demektir.
1 Yaş Sonrası
Bu dönemde bebeğin beslenmesinde anne sütü oranı %50, ek gıda oranı da %50 olmalıdır. 2yaşa kadar anne sütüne devam edilmesi önerilir. Artık her yiyecekten verilebilir. Bebeğin vücudunun bir yiyeceğe karşı alerjisinin olup olmadığına dikkat edilmelidir. Şeker, çikolata gibi tatlılardan, fabrikasyon gıdalardan uzak durulmalıdır.
Comments
0 comment