okunma
Yaşlılık dönemine girenlerin korkulu rüyası haline gelen Parkinson Hastalığı; erken dönemde aşırı titreme ile meydana gelir. İlk defa 1817 yılında ismini alan Doktor Parkinson tarafından teşhis edilen hastalık beyin hücrelerinde kayıp ile oluşur. Erkeklerin bu konuda daha şanssız olması hastalığın en büyük düşmanı tedirginliği de beraberinde getirir.
İlk olarak 40’lı yaşlarda belirti vermeye başlayan hastalık en geç 70 li yaşlarda ortaya çıkar. Sigara, kafein, alkol tüketimi kesinlikle hastalığı besleyici olarak belirtilir. Hastalığın erken tedavisi yine erken belirtilerin dikkate alınıp hekime başvurulması ile mümkündür. Parkinson hastalığının en önemli belirtileri nelerdir?
Mimiklerde Sorun
Hastalığın başlangıç seviyesi olarak bilinen mimiklerde bozukluk 20-40 yaşları arasında ortaya çıkar. Gençlerde gülme esnasında kasların gerilmesi, ağlama esnasında alın çizgilerinde daralma ve şaşkınlık, mutluluk hüzün gibi durumlarda ise mimiklerde hareketsizlik ile ortaya çıkar.
Konuşmanın Bozulması
Mimikler de bozulma sonrası en önemli belirti olarak konuşmada bozukluk ve konuşmanın tekdüze bir hal alması ile ortaya çıkar.
Hareketlerde Yavaşlama
En belirgin belirti olarak kendini gösteren hareketlerde yavaşlama; en çok yürüme esnasında istemsiz duraklama ile meydana çıkar. Fazla fiziksel aktivite ile yaşamını sürdürenlerde Parkinson Hastalığı daha fazla etki gösterir.
Titreme
Titreme yine bu hastalığın en büyük tetikçilerinden olarak bilinir. Ellerin aşırı yavaşlaması, bacakların titremesi, istemsiz baş hareketleri gibi olumsuz sonuçlar ile ortaya çıkmaktadır.
Bel ve Omuz Bölgesinde Eğiklik
Bel ve omuzların gittikçe kamburlaşması da hastalık belirtilerinden biridir. Bu durumda acilen doktora gitmek gerekir aksi takdirde kalıcı omur iliği bozukluğu veya boyun fıtığı meydana gelir.
Yürüyememe
Hastalığın en can sıkıcı evrelerinden biridir. Eklemlerin istemsiz bir şekilde tutmaması, bacakları hareket ettirememe, kolları düzgün bir şekilde kullanamama, yazı yazarken güçlük çekmek yine hastalığın en ileri evresi sayılır. Fakat kafein, alkol ve sigara kullanımının şiddetine bağlı olarak hastalık seviyesi yüksek derecelere çıkabilir. Bu durumda da zaten beyin hücrelerinde var olan kayıplık durumu iyice belirginleşerek genç yaşlarda hastalığın ilk evresi haline gelerek yürüme işlemini kısıtlar.
Comments
0 comment