url Nedir
web-sitesi-fiyatlari
url nedir, Url Nasıl oluşturulur, Url örnekleri

Günümüzde internet, teknoloji çağının temel taşıdır. İnternet aracılığı ili bankacılık işlemlerimizi hallediyoruz, lise arkadaşlarımızı buluyoruz, sunumlarımızı ve daha bir çok işimizi hallediyoruz. Fakat her ne yaparsak yapalım, internet kullanırken mutlaka bazı adreslere giriyor, oralarda bilgi arıyor ve ya bazı işlemler yapıyoruz. Bu adresler temelde, girdiğimiz sitenin verilerinin tutulduğu sunuculardır.

Bu sunucular da aslında çok güçlü ve aynı anda bünyesinde binlerce alan adını yani siteyi barındırabilecek bilgisayarlardır. Peki bu bilgisayar içinde onlarca alan adından biz istediğimiz siteye nasıl ulaşıyoruz? İşte burada alan adı dediğimiz olay devreye giriyor. Sitenin IP adresinin, bizim akılda tutabileceğimiz yazılara dönüştürülmüş hali. Bunu birisinin numarasını telefon rehberine o kişinin adı ile kaydetmek olarak düşünebiliriz. İşte bu alan adları ve alan adlarının sonlarına gelen site ile alakalı eklerin hepsinin olduğu yazı URL olarak adlandırılır.

Nedir Ne İşe Yarar

Nedir Ne İşe Yarar

URL (Uniform Resource Locator) yani Standart Kaynak Bulucu, bir sitenin bütün içeriğinin bulunduğu bilgisayarda kendisine atanmış olan IP adresinin, yine site kurucusu tarafından seçilmiş bir alan adı altına yerleştirilmesi sonucu oluşan adreslerdir. Bir URL 3 bölümden oluşur.

 

Protokol: http://, ftp:// gibi

Alan adı: Protokolden sonra gelen gelen ad. Örneğin www.iqhaber.com gibi

Dosya yolu: Alan adından sonra gelen / işaretinden sonraki, dosyanın bulunduğu dizini gösteren kısımdır. Örneğin http://www.alexa.com/siteinfo/iqhaber.com#trafficstats Burada site info/ceobilisim.com#trafficstats kısmı dosya yoludur.

URL' yi Parçalarına Ayıralım

Örneğin bu URL' de HTTP bize World Wide Web (www)' de yer alan bir HyperText dosyası olduğunu gösterir. Alan adının sonunda .com ibaresi ise, sitenin ticari bir site olduğunu gösterir. Ayrıca devlet organları için .gov.ülkekodu (.tr, .gb, .fr gibi), eğitim kurumları için .edu gibi alan adları kullanılır.

Bizi instagram'da Takip Etmeyi Unutmayın

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Comments

https://iqhaber.com/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Write the first comment for this!

Facebook Yorumları