Sözcüklerin Gücünü Keşfedin, Dünyanız Değişsin
web-sitesi-fiyatlari
Sözcüklerin insan hayatındaki yeri çok büyüktür. Sözcükler yüzünden mutlu veya mutsuz olunur, barış veya savaş yapılır, evlenilir veya boşanılır, kısacası hayatımıza yön veren şeylerdir sözcükler ve hayatımızdaki önemi tartışılmazdır.

Sözcüklerin gücü kimin söylediğine bağlı olarak da değişir. Kötü amaçlı kişiler tarafından kullanılan sözcükler hayatı yaşanmaz hale getirirken, pozitif düşüncelerin kullandığı sözcükler ise, karanlıkları dağıtır ve umut ışığı olur.

Sözcüklerin gücü, düşünceleri yönetmesinden gelmektedir. Sözcükler düşünceleri, düşünceler duyguları, duygular davranışları etkiler ve davranışlar da sonuçları doğurur. Sözcüklerin gücü üzerine şu şekilde bir deney yapılmıştır. ABD'nin Californiya eyaletinde bir profesör rastgele 5 öğrenci seçerek, öğretmenlere bu çocukların üstün zekalı ve çok başarılı oldukları söylenir. Öğretmenler bunun üzerine öğrencilere daha çok yaklaşır ve ilgilenirler, kendilerini daha da geliştirerek eğitim verirler. Çocuklar ise kendilerine gösterilen bu ilgi sayesinde daha çok çalışmaya motive olurlar. Yılsonunda ise, bu beş çocuk okuldaki en yüksek notlara sahip olurlar. Beş sıradan öğrencinin bu başarısı, profesörün söylediği sözcükler sayesinde olmuştur.

William Shakespeare, "İyi ya da kötü hiçbir şey yoktur, düşünmek onları öyle yapar" demiştir. Gerçekten de insanlar olaylara veya kişilere göre tepki vererek iletişim kurmazlar. Aslında onları kafalarında etiketlendirdikleri (görünüm ve kıyafet gibi) şekilde tepki vermektedir. Örnek olarak normal kıyafetli bir iş kadını modern toplumlarda saygı görürken, daha az gelişmiş veya din baskısı altında kalmış bölgelerde aykırı olarak etiketlenmekte ve dışlanmaktadır. Liderlik konusunda da bu etiketleme öne çıkmaktadır. Lider olan kişi her şeyin başına ben etiketi koyuyorsa, yönetim tarzı da hükümdarlık gibi olacaktır. Oysaki biz etiketini başa koyan liderler, daha demokratik ve katılımcı bir yönetim tarzı uygulamaktadır. Bu da bir sözcüğün insan üzerinde yaptığı değişiklik ve etkiye en güzel örneklerdendir.

Nesneler ve olaylar üzerine yapılan etiketlemeler de insan yaşamını etkilemektedir. Kara kedi veya kırık aynaya uğursuz etiketi vermek, sürekli onlardan kaçmaya yol açmaktadır. Bundan daha kötüsü ise insanın yaşamının sonlanması olan ölüme verilen son etiketidir. İnsanın kendisi için son olabilen bu olay, yakınlarının ölümü için ise felaketlere dönüşmekte, insanlar bunalıma girerek kendi hayatlarını bile sonlandırmaktadır. Ölüme son yerine sınav etiketi verildiğinde ise insanlar bu sınavı başarmak için mücadele edecek ve yaşamlarına devam edeceklerdir. Ayrıca yaşama daha güçlü devam edilirken, kaybedilen yakınla ilgili anılar daha güçlü olarak insanların içinde yaşayacaktır.

Etiketleme olayı bazen de başkaları tarafından yapılarak, insanlar buna uymaya zorlanmaktadır. George Orwell'in 1984 adlı kitabı buna en güzel örnekleri taşımaktadır. Yönetim tarafından halka, vatan haini vatan kahramanı, vatan kahramanı ise vatan haini olarak gösterilebilmekte ve insanlar bir süre sonra bunu benimsemektedir. Günümüzde de sözcüklerle çok kolay oynanarak insanların fikir ve eylemleri yönlendirilebilmektedir. Örneğin zam yok güncelleme var, baskı yok güvenlik gerekliliği var veya ihmal yok kaderden dolayı gibi sözcükler değiştirilerek, düşünceler de değiştirilebiliyor.

sisal

Örneklerden de anlaşılacağı gibi sözcükleri iyi kullananlar her şeye egemen olmaktadır. Bu nedenle kullanılacak sözcüklerin seçimi çok önemlidir. İnsanlar karşılarına çıkan etiketleri iyi incelemeli, gerektiğinde etiketi kaldırıp arkasındaki gerçeğe bakmalıdır.

Pozitif sözcüklerin gücüne inanılmalı ve insanlar yaşamlarında bu sözcüklere daha fazla yer vermelidir. Bunun sonucunda birçok problemin daha başlamadan çözüleceği ve yaşam kalitesinin çok yükseklere çıkacağı görülecektir. Negatif sözcükler ise kıyafetlerin üzerindeki kir ve lekeler gibidir ve insan yaşamından çıkarılmalıdır. İnsanlar bunu başarmak için değişik yöntemler uygulayabilirler, örneğin sarf edilen her kötü söz için beş adet pozitif sözcük kullanmak gibi. İnsanlar sadece başkaları için değil aynı zamanda kendileri için de bu kötü sözleri kullanmamalıdır. Bunun faydası çok kısa sürede yaşam kalitesinde kendisini gösterecektir.

Bir de her kapıyı açan ve iyi bir iletişimin başlamasına neden olan tılsımlı sözcükler vardır. Bunlar merhaba, günaydın, teşekkür ederim, rica ederim, özür dilerim ve lütfen gibi sözcüklerdir. Bu sözcükler ne kadar çok ve yerinde kullanılırsa gücü o kadar etkili hissedilir. 

Kaynak:

Bizi instagram'da Takip Etmeyi Unutmayın

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Comments

https://iqhaber.com/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Write the first comment for this!

Facebook Yorumları