okunma
Temel olarak bilgisayar, merkezi işlem birimi ( CPU ) olan, belirli işler için kullanılan her türlü cihazdır. Masaüstü ve dizüstü bilgisayarlarımızın yanı sıra, cep telefonlarımız, tabletlerimiz hatta CNC tezgahları bile birer bilgisayardır. Tek bir cümle ile bilgisayar, elektronik bir beyni olan her şeydir. Bir bilgisayarın var olması için gerekli olan ise iki şey vardır; yazılım ve donanım. Donanım genel olarak elektronik devre kartlarıdır ve yazılımın verdiği komutlara göre devre üzerinde çeşitli akımları yönlendirerek komutlar var. Bu komuttan çıkan sonuçlar ise yine yazılım aracılığı ile kullanıcıya aktarılır.
Program mı Yazılım mı?
İster yazılım, ister program, ister uygulama adı ne olursa olsun, temelde program makine komutlarının birleşimidir. Program, çeşitli donanımların birbirleri arasında uyumla çalışmasını ve bu uyum sonucu kullanıcıya istenilen sonucun ulaştırılmasını sağlar. Oynadığımız oyunlar, o oyunların yapıldıkları oyun motorları, kullandığımız işletim sistemleri vs. bunların hepsi birer programdır. Yani bilgisayarda çalıştırılabilir olarak bulunan, bir işlevi olan her şey birer programdır.
Programlama Dilleri
Tıpkı konuşmak gibi, programlar da belirli diller üzerinden oluşturulurlar. Bu diller, Çeşitli kodlardan ibarettir. Tıpkı konuşma dilleri gibi her yazılım dilinin de kendine has kuralları, istisnaları hatta noktalama işaretleri vardır. Program denildiği zaman akla önce programlama dilleri gelmelidir. C, C++, C#, Python, Java ve daha bir çoğu bu dillerdendir. Diller ne kadar çok ve farklı olursa olsun, esas amaç ise tektir; elektronik beyne istenilen komutu vermek. Bu komutlar, çeşitli dil arayüzleri aracılığı ile filtrelenir, değiştirilir, derlenir ve sonunda bilgisayarın anlayabileceği dil olan 0 ve 1’ lere dönüştürülür. Bu ara diller sayesinde merkezi işlem birimi yazılan program kodlarında ne denmek istediğini anlar ve ona göre gerekli işlemleri gerçekleştirir.
Comments
0 comment