Market Poşetleri Neden Paralı Oldu?
web-sitesi-fiyatlari
2018 yılının farklı dönemlerinde T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı market poşetlerinin paralı olmasını gündeme getirilmişti. Bu konu meclise taşındı ve geçtiğimiz günlerde bakanlar kurulunca onaylanarak, yasa haline geldi.

Poşetler Nerelerde Ücretli Oldu?

Poşetler Nerelerde Ücretli Oldu?

1 Ocak 2019 tarihinde yürürlüğe giren uygulamaya göre kalınlığı 15 mikron ile 50 mikron arasında bulunan market poşetleri tüm marketlerde ücretli olarak satılacak. Ancak kalınlığı 15 mikrondan az veya 50 mikrondan fazla olan poşet kullanan marketlere bu poşetler için ücret ödenmeyecek. T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Başkan Erdoğan tarafından uygulamanın yürürlüğe konmasının sebebi olarak, çevrenin zararlı atıklardan temizlenmesinin sağlanması ve bu kalınlıktaki poşetlerin doğada çözünme süresinin en az 500 yıl sürmesi olduğu açıklandı. 

Çevre duyarlılığının sağlanması ve çevre temizliğinin tüm vatandaşlara aşılanması için yürürlüğe konulan bu yasa 2025 yılına kadar devam edecek. Bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanuna göre, poşet ücretleri her yıl güncellenerek satışa sunulacak. Bu ücretleri uygulama ve güncelleme yetkisi Cumhurbaşkanında olacak. 

Ayrıca, lastik, pil ve araç bataryaları, akümülatör, otomotiv pilleri, bitkisel yağlar, madeni yağ, elektrikli eşyalar, elektronik grubuna giren eşyalardan olan televizyon, buzdolabı, küçük ev aletleri ve soğutucular gibi beyaz eşyaları satanlardan ve ithalatçılardan da poşet kullanımı ve satışı için ücret konusu uygulanacak. Alınan poşet sayısı alışveriş fişlerinin üzerine yansıtılacak.

Ücretsiz Poşet Verenlere Ceza Verilecek Mi?

Market poşetlerinin paralı olarak verilmesi gereken 15 mikron ve 50 mikron olan grubunun market tarafından müşterilere ücretsiz olarak verilmesi durumunda ceza verilecek. Ceza miktarının hesaplanmasında ise marketin satış ve ürün sergileme bölümü baz alınacak. Marketin depo bölümü dahil edilmeden metrekaresinin 10 TL olarak planlandığı, örnek verilecek olursa 100 metrekarelik bir markete 1000 TL ceza uygulaması yapılacak. 

Poşetlerin Ücreti Ne Kadar Olacak?

Marketten alışveriş yapan müşteriler kasaya ücret ödemek için uğradıklarında 25 kuruştan az olmayacak şekilde poşet ücreti ödemek zorunda kalacaklar. Market poşetlerinin ücretli olması poşet kullanımını azaltacağı ve böylelikle kanser gibi hastalıkların azalacağı hedeflenirken, deniz canlılarının da daha uzun yaşaması hedefleniyor.

Bu yasa ile ilgili görüşlerinizi sayfanın en altında bulunan yorum bölümüne yapabilirsiniz.

Bizi instagram'da Takip Etmeyi Unutmayın

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Comments

https://iqhaber.com/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Write the first comment for this!

Facebook Yorumları