Kariyer Planlaması Nasıl Yapılır?
web-sitesi-fiyatlari
Kariyer, genel anlamda iş hayatında ulaşılması hedeflenen noktayı ifade eder. Kariyer planlaması ise istediğimiz hedeflere veya kariyere ulaşmak için izlememiz gereken yoldur.

Kariyer planlaması yapmak görüldüğü kadar kolay değildir. Ulaşmak istediğimiz noktayı belirlemek ve bu hedefi gerçekleştirmek için çıktığımız yolda maddi veya manevi bir takım engellerle karşılaşılabilir. Bu sebeple kariyer planlama sürecinin en önemli aşaması kişinin kendisine güvenmesi ve istikrarlı olmasıdır.

sisal

Kariyer Planlama Aşamaları

Kariyer planlamanın belli aşamaları vardır. Doğru ve etkili bir şekilde yapacaklarımızı ve atacağımız adımları belirlemek, hem işimizi kolaylaştıracak hem de olumlu bir sonuç almamızı sağlayacaktır.

1) Kariyer planlaması yapmadan önce kişi kendisini tanımalıdır. Hangi alanlarda iyi olduğu, neler yapabileceği veya yapamayacağı konusunda kendisini eleştirmelidir. Bütün bunlara dayanarak da iş hayatında geleceği noktayı belirlemelidir.

2) İş hayatında gelmek istenilen nokta belirlendikten sonra bu hedeften sapmamalıdır. Belirlediği hedef kesin olmalı, sürekli hedefini değiştirmemelidir. Sürekli değişen hedef kişiyi psikolojik olarak olumsuz etkileyeceğinden ve ne isteğini bilmeme sorununa yol açacağından zamanla iş hayatında memnuniyetsizlik ve verimsizlik meydana gelecektir.

3) Kişi kendi yolunu çizdikten sonra bu yolda başarıya ulaşabilmek için kendisini sürekli geliştirmelidir. Bilgi düzeyini arttırmalı, dil öğrenmeli veya eksik olduğu yönlerini kapatmaya çalışmalıdır.

4) Kariyer planı, hedefe ulaşana kadar sürekli gözden geçirilmelidir. Belirlediğiniz noktaya ne kadar ulaştığınız veya o noktadan ne kadar geride olduğunuz, ne kadar çalışmalısınız veya nelere dikkat etmelisiniz gibi.

Bütün bunlara dikkat edip sürekli olarak planlarınızı gözden geçirdiğinizde başarılı olduğunuzu göreceksiniz.

Kariyer Planlamasının Önemi

Kariyer hedeflemek, bir kişisel gelişim sürecidir. Bir bireyin işinde başarılı olabilmesi ve işine odaklanabilmesi için belirlediği bir hedefi olmalıdır. Hangi alanda olursa olsun, hedefi olan insanların daha başarılı ve mutlu olduğu görülmektedir. 

Dolayısıyla kariyer, başarılı ve mutluluk getirir. Bir diğer yandan kişi, kariyeri için oluşturduğu hedefler ile hayatını da düzene sokmaktadır. Başarılı ve düzenli bir hayatın en önemli sırrı sistematik ve programlı hareket etmektir. 

Kariyer planlaması yapan kişi, kendisini de iyi tanıyacağından, nelerden hoşlandığını, hangi alanlarda başarılı olduğunu veya başarısız olduğunu bu durumda nasıl yol alması gerektiğini bilir. Ne istediğini bilen insan, gelecekte istediği yerde olacağından daha mutlu olur ve öz güveni artar.

Kariyer Planlaması Yaparken Kaçınılması Gereken Durumlar

Kariyer planlaması yolunda dikkat edilmesi gereken durumlar mevcuttur. Öyle ki yanlış kariyer planı yapmak kişiyi mutsuz eder ve bu bireyler genellikle işini sevmez ve dolayısıyla da başarılı olamazlar.

1) Gelecek için kendinize hedef belirlerken hızlı ve geçici olan çözümlere başvurmaktan kaçının. Kariyer planınızı yaparken dikkat etmeniz gereken aşamaları atlamadan, yavaş yavaş hareket etmelisiniz. Aksi takdirde ulaştığınız hızlı sonuçlar sizleri kötü etkileyebilir.

2) Kendinizi tanımadan, çevrenizdekilerin istekleri doğrultusunda hareket etmeyin. Unutmayın, kişi kendisini diğer insanlardan daha iyi tanır.

3) Kariyer planlaması yaparken ulaşmak istediğiniz alanda başarıya ulaşmış kişilerden veya kariyer planlaması alanında uzman danışmanlardan yardım almayı ihmal etmeyin.

Bir alanda hedef belirlemek ve planlı ilerlemek her zaman sizleri başarıya götürür. Bu sebeple bütün bunlara dikkat etmeniz gerekmektedir. Kendinize güvenin ve ne istediğinizden emin olun. Zamanla kariyerinizde istediğiniz konuma ulaştığınızı göreceksiniz.

Bizi instagram'da Takip Etmeyi Unutmayın

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Comments

https://iqhaber.com/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Write the first comment for this!

Facebook Yorumları