okunma
Başarılı bir kariyer için kişi yapabileceğine inandığı bölüme yönelmelidir. Bazı bölümler sadece yetenek ile yapılabilir. Bazı bölümler ise daha çok kişinin sevdiği derslerle ve bol emekle başarılı olunabilecek bölümlerdir. Örneğin, mimarlık ya da görsel sanatlar gibi bir bölümü, el becerisi olan ve sanattan hoşlananlar tercih eder. Ancak, mühendislik ya da tıp fakültesi gibi bölümleri, planlı çalışan ve gerçekten azimli olan kişiler tercih etmelidir.
Bölüm Nasıl Belirlenmelidir?
Öğrenci bölümünü belirlemek için öncelikle sayısalcı mı, sözelci mi, eşit ağırlıkçı mı yoksa dilci mi olduğuna karar vermelidir. Buna göre seçeceği bölüm kolaylaşır. Öğrencinin hangi derslerde iyi olduğu lisede belli olur. Tamamen sayısalda ya da sözele başarılı olabilir veya ikisinde de iyi olabilir. Hiçbir tarafla ilgilenmeyenler ise yabancı dillere yatkın olan öğrencilerdir. Öğrenci sevdiği, başarılı olduğu şeye yönelip hedefini ona göre çizmelidir.
Nasıl Çalışılır?
Her zaman belli bir planınız olmalıdır. Planınızın dışına çıkmazsanız istediğiniz sonucu elde edebilirsiniz. Bu planı düzenlemek için ise bir danışman hocadan yardım almanız doğru olacaktır. Ancak bir hedefiniz mutlaka olmalıdır. İlerideki işinizi severek yapmanız para kazanmaktan çok daha önemlidir. İşe sadece para getirisi olarak bakarsanız, hedefiniz de olmaz, işinizi severek de yapmazsınız.
Kariyer Planı
Üniversitede istediğiniz bölüm geldiğinde yine sıkı çalışmaya devam etmelisiniz. Ortalamanız her zaman yüksek olmalıdır. Birkaç yabancı dil bilmelisiniz. Yurt dışı öğrenci değişim programlarından mutlaka yararlanmalısınız. Bu sizin için büyük bir avantaj sağlar. Bölümünüz haricinde açıktan başka bir bölüm daha okuyup destekleyebilirsiniz. Yüksek lisans ve doktora da yaparsanız şansınız daha fazla artar. Böylece daha kolay bir şekilde iş sahibi olabilirsiniz. Sadece okumak değil de öğrencinin kendi çabası oldukça önemlidir.
Comments
0 comment