Hafıza Güçlendirici Besinler
web-sitesi-fiyatlari
Beyin işlevlerinden biri olan ve hafızanın depolanmasına yardımcı olan kısmı güçlendirebilmek mümkündür.

Hafızamızı güçlendirmek için ne yapmalıyız sorusuna besin tüketimi de cevap olabilir.

Ispanak

Ispanak

Folat ve B grubunda yer alan vitaminleri bünyesinde barındırması ile bilinen ıspanak, E vitamini açısından da oldukça zengindir. Beyin hücrelerinin zararlı olan serbest radikallere karşı korunmasına yardımcı olan ıspanak, E vitamini zengini olduğundan dolayı beynin hafızayı kuvvetlendiren alanında oldukça faydalı bir işlev görmektedir. 

E vitamini açısından zengin olan diğer besinler; badem, ayçiçek tohumu, mango, domates, brokoli ve kivi olmakla beraber bu besinlerin tüketimi de sıklıkla yapılırsa hafızayı kuvvetlendirici bir etki sağlayabilmek mümkün olur. Ispanak Türkiye'de sıklıkla yetişen yeşilliklerden biri olarak haftada 1 kez yemeğini tüketmek hafızanın kuvvetlendirilmesi için yeterli olacaktır. Ispanak içerisinde yer alan minerallerin gün içerisinde vücudun ihtiyacını karşılaması ile haftalık destek alımını sağlaması gerekmektedir.

sisal

Balık

Balık

Omega 3 bakımından oldukça zengin olan balık türleri bu maddenin beyin fonksiyonlarının düzgün bir şekilde çalışmasına yardımcı olmasından kaynaklı olarak tüketilebilecek gıdalar arasında yer alır. Bilişsel ve davranışsal olaylarda oldukça etkili olan balık türlerinin hafızayı kuvvetlendirmek için tercih edilenler arasında; somon, hamsi, uskumru, ringa balığı, sardalye bulunmaktadır. 

Keten tohumu ile ceviz de hafızanın güçlendirilmesi için tüketilebilecek olan gıdalar arasında yer alırlar. Bunların eksikliğinde vücut depresyon ve disleksi ile dikkat eksikliği gibi birçok sağlık sorunun ortaya çıkmasına neden olan salgı bezlerini üretmektedir. Bu nedenle balık haftada 1 kez tüketilmesi gereken gıdalar arasında yer almakta ve hafızayı güçlendirmektedir. Omega-3'ün alımı sadece balık ile değil eczanelerde satılan takviye gıdalar ile de sağlanabilmekte ve beyin gelişimi için özellikle çocuklarda kullanımı tavsiye edilmektedir.

Bitter Çikolata

Bitter Çikolata

Beynin reseptör denen kısmını aktifleştirebilmek için endorfin salınımının yapılması gerekir. Yüksek kakao içeriğine sahip olan bitter çikolatada ise endorfin salımını oldukça yüksek olmaktadır. Beynin hafıza kısmının bu şekilde desteklenme durumu söz konusu olmakla beraber bitter çikolata sadece beyin değil kan rahatsızlıklarının da giderilmesinde etkilidir. Güçlü antioksidan içeriği ile beraber doğal uyarıcıları bünyesinde barındıran bitter çikolata, konsantrasyon ve odaklanma sorunlarının ortadan kalkmasına yardımcı olur. Bitter çikolata bünyesinde bulunan antioksidanlar ve endorfin salgılama durumu beynin anıları depoladığı hafıza kısmına direk etki eden nadir gıdalar arasında yer almaktadır. Günde 1 kare bitter çikolata tüketimi hafızanızın güçlenmesi için yeterli olacaktır. Sütlü çikolata ya da beyaz çikolatada bulunan süt oranının daha fazla olmasından kaynaklı olarak beyin gelişimi için bitter çikolata diğerlerine oranla daha fazla fayda sağlamaktadır.

Çilek - Yaban Mersini - Böğürtlen

Çilek - Yaban Mersini - Böğürtlen

Beynin serbest radikal hasarlardan korunması için tüketilmesi gereken meyveler arasında çilek, yaban mersini ve böğürtlen yer almaktadır. Bellek arttırıcı bir etki gösteren bu meyveler fitokimyasal içeren antosiyanin bakımından oldukça zengindirler. Kivi, kırmızı üzüm, elma ve portakal gibi meyveler de beynin hafızasının güçlendirilmesi için tüketilebilecek olan meyveler arasında yer alırlar. Ancak tercih edilmesi gereken meyveler arasında çilek, yaban mersini ve böğürtlen yer almaktadır. 

Mevsim zamanında bol bol tüketilmesi gereken bu üç meyve ile beynin depolama alanı olarak bilinen hafıza kuvvetlenmekte ve yaş aldıkça hafıza kayıplarının yaşanmasının önüne geçilmektedir. Meyveleri sade bir şekilde tüketmekte yarar vardır. Aynı zamanda meyvelerin su haline getirilerek suyunun içilmesi ya da süt ile beraber tüketimi de hafızanın geliştirilmesi için tercih edilebilecek bir gıda şekli olarak tercih edilebilir.

Yoğurt - Süt - Peynir

Yoğurt - Süt - Peynir

Protein kaynağı olarak bilinen süt, yoğurt ve peynir üçlüsü vücut için sabit ve yavaş bir enerji kaynağı da sağlamaktadır. Gün içerisinde yaşanan olayların beyne depo edilmesine yardımcı olan bu üçlü için çocukluk döneminden başlayarak gün içerisinde üçünün de tüketiminin yapılması gerekir. Sabah kahvaltısında peynir ve süt, akşam yemeğinde ya da ara öğünlerde yoğurt tüketimi yapmak beynin güçlenmesine ve hafıza alanının da dinamik bir şekilde kalmasına yardımcı olur. 

Vücudu uyaran kimyasallar arasında yer alan epinefrin ve dopamin seviyelerinde de artış göstermekte olan bu üçlü için sabah 1 kibrit kutusu kadar peynir ve 1 bardak süt, gün içerisinde de 1 kase yoğurt yemek yeterli olacaktır. Gün içerisinde alımı sağlanmış olan bu üç besin hem beynin sağlıklı bir şekilde çalışması hem de gerekli olan besin değerlerinin vücut için alınmasına yardımcı olmaktadır.

Yumurta

Yumurta

Sabah kahvaltılarının vazgeçilmez gıdalarından bir tanesi olan yumurta hafızanın güçlendirilmesi açısından da oldukça önemli bir besindir. Beyindeki hafızanın sağlıklı bir şekilde işlemesi için gerekli olan A, D, B12 ve B grubu diğer vitaminleri bünyesinde barındıran yumurta, beyinden sinyal alınıp gönderilebilmesine yarayan bölge için önemli bir aminoasit kaynağı olarak da bilinmektedir. 

Vücudun gün içerisinde algılarının açık ve uyanık olmasını da sağlayan yumurtayı sabah kahvaltısında çok fazla yağ kullanmadan omlet ya da haşlama şeklinde tüketebilmek yeterli olacaktır. Beynin işlevsel pek çok fonksiyonu için gerekli olan salgıların salgılanmasına yardımcı olan bir besin olarak bilinmektedir. Aynı zamanda sabah kahvaltısında yenilen haşlanmış yumurta tokluk hissi de verir.

Tam Tahıllar

Beynin anıların depolandığı kısmı olarak bilinen hafızanın kuvvetlendirilmesi için tüketimi yapılabilecek olan bir diğer besin seçeneği ise tam tahıllardır. Esmer ekmek, esmer pirinç, darı, yulaf vb. daha pek çok tahılın tüketiminin yapılması B6, B12 ve folik asit ihtiyacının gün içerisinde alınmasına yardımcı olur. Günlük yaşamda esmer ekmek kullanımı ile başlayarak yaşam standardını bu seviyeye getirmek yaş aldıkça hafıza kayıplarının görülmesinin önüne geçmek anlamına gelir. 

Hafızanın korunması, konsantrasyonun oluşturulması ve beyne kan akışının sağlanması adına gerekli olan gıdalardan biri olarak tam tahılların tercihi sadece bu açıdan değil, fit görünüm açısından da oldukça önemlidir. Diyet listelerinin vazgeçilmezleri arasında yer alan tam tahıllar sağlıklı ve dengeli bir şekilde beslenme açısından da vücuda yardımcı olan gıdalar arasında yer alırlar ve gün içerisinde vücudun ihtiyacı olan pek çok vitaminin alınmasında yardımcı etki gösterirler.

Kuruyemiş ve Tohum

Kuruyemiş ve Tohum

Kuruyemiş çeşitliliği bakımından oldukça zengin bir ülke olarak Türkiye'de hemen her çeşit kuruyemişin üretildiği bilinmektedir. Rahatlıkla ulaşım sağlanabilecek olan kuru yemişlerin hafızayı kuvvetlendirici bir etki sağladığı da bilinmekle beraber ruh halinin pozitif yönde etkilenmesi durumu da söz konusudur. Ay çekirdeği ve kabak çekirdeği kognitif fonksiyonların artmasına yardımcı bir etki gösterirken, kaju, ceviz, antep fıstığı gibi diğer kuruyemiş çeşitleri beynin hafıza alanının güçlendirilmesine etki etmektedir. 

Hafif depresyon ve uykusuzluk gibi durumlarda rahatlamaya yardımcı olan kuru yemiş ve tohum tüketimi maddenin özü ile birlikte tüketilmesi durumunu ortaya çıkardığından dolayı pek çok fayda sağlamaktadır. Sadece hafızanın güçlendirilmesi için değil pek çok hastalığın da iyileştirilmesi adına yüzyıllardır kullanılmakta olan bu kuru yemişleri günde bir avuç kadar tüketmek yeterli olacaktır. Özellikle fındık, ceviz, kaju, yer fıstığı, badem, kayısı çekirdeği ve antep fıstığı tüketimi yapmak tavsiye edilir.

Bizi instagram'da Takip Etmeyi Unutmayın

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Comments

https://iqhaber.com/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Write the first comment for this!

Facebook Yorumları