Google Alışveriş (Merchant Center) Reklamları Türkiye’deki arama sayfalarından kaldırıldı
web-sitesi-fiyatlari
Dünya üzerinde hizmet veren en büyük arama motoru olan Google, geçtiğimiz günlerde gündeme damgasını vuran bir duyuru yaptı.

Google bu açıklamada, e-ticaret siteleri için oldukça önemli olan, alışveriş reklamlarını Türkiye’de kaldıracağını duyurdu. Rekabet Kurumu ile yapılan müzakereler sonrasında alınan bu karar ile reklamlar 10 Ağustos tarihi itibariyle kaldırılacak.

sisal

E-Ticaret Sitelerini Neler Bekliyor?

Bilindiği gibi Google arama motoru ile yapılan aramalarda, ilgili ürün ve hizmetlere ait bir reklam sekmesi ekranda beliriyor. Ürünlerin görsel, marka ve fiyat bilgisinin yer aldığı bu sekme ise, e-ticaret sitelerinin dönüşümlerini büyük ölçüde etkiliyor. Konu ile ilgili yapılan araştırmalar, Google arama motoru kullanıcılarının ağırlıklı olarak ürün görseli barındıran reklamlara tıklayarak, satın alım yaptığını ortaya koyuyor.

Yeni Alışveriş Reklamları Nasıl Olacak?

Alışveriş reklamları özelliğin kaldırılmasıyla birlikte, e-ticaret siteleri sadece arama ekranında bulunan ilk dört sonuçta çıkacak şekilde reklam alabilecekler. Özet olarak ifade etmek gerekirse Google arama motoru alışveriş reklamları bu kararla kullanım dışı kaldıktan sonra ürün veya hizmet satışı yapan web sitelerinin sonuç ekranında konumlanabilecekleri alan azalacak.

Yine yapılan birçok araştırmaya göre kullanıcılar doğrudan doğruya bir ürünü satın almak için arama yaptıklarında, ilk sonuç ekranında belli bir satıra kadar sayfayı kaydırdıkları için, diğer sonuç sayfalarında yer alacak e-ticaret siteleri için dönüş oranında ciddi bir azalma söz konusu olabilir.

E-Ticaret Siteleri Nasıl Bir Yol İzlemeli?

Web sitesi üzerinden ürün veya hizmet satışı gerçekleştiren ve Google reklamları hususuna hakim olan her bir firma için Google aramalarında ön planda olmak oldukça önemlidir. 10 Ağustos 2020 tarihinden itibaren yapılacak olan alışveriş reklamlarına yönelik değişiklik sonrasında hala ön planda olmak isteyen firmaların oldukça özenli bir çalışma gerçekleştirmeleri gerekiyor.

E-ticaret sitelerinin bu süreçte yapması gereken faaliyetler şunlardır;

• İlk dört sonuç arasına girmeyi hedeflenmelidir.

• Google Ads metinlerine özen göstererek tüketiciyi metinler sayesinde çekebilmelidir.

• Kalite puanını artırmaya yönelik çalışmalar yapmalıdır.

• Etkili bir SEO çalışması yapmalıdır.

Kısaca özetlemek gerekirse, Google AdWords reklamları ile alakalı olarak harekete geçmek isteyen  firmalar, ilk dört arama sonucu için yarışacak. Durum böyle olunca da rekabet ciddi anlamda artış gösterecek. Bu aşamada firmaların yapmaları gerekecek en önemli ön hazırlık metin reklamlarının geliştirilmesi olacaktır. Üst sonuçlarda yer bulmak ve satın alım gerçekleştirecek olan tüketiciyi etkilemek adına, Google Ads metinleri ile dikkat çekmeleri gerekecek olan firmalar, görselsiz reklamları güçlendirmek durumunda kalacak. Oldukça güçlü bir Google AdWords optimizasyonu ve etkili bir SEO çalışması, sitelerin arzu ettikleri konumu yakalayabilmeleri için bir hayli önem arz edecek. Bu süreç içinde maliyeti düşürerek, Google AdWords reklamları performansını arttırmak isteyen firmalar sayfa kalite puanlarını arttırmaya yönelik  çalışmalar yapmalıdır. Bunun için ise hiç şüphesiz doğru ve etkili reklam metinleri, doğru bir sayfa kurgusu ve etkin bir SEO çalışması gereklidir.

Google Bu Kararı Neden Aldı?

Ülkemizde tüketicilerin satın alımları üzerinde oldukça etkili olan Google arama sonuçlarında bulunan alışveriş reklamları, Rekabet Kurumu'nca rekabeti ihlal eden bir durum olarak görülüyor. Geçtiğimiz Mayıs ayında kurumun kararını işaret ederek açıklama yapan Google, Alışveriş Karşılaştırma Servisleri’nin alakalı reklamlara dengeli bir biçimde erişilmesini sağlayan ve satıcı ve tüketicinin kalite standartlarını koruma altına alan bir çözüm önerisinin bulunduğunu belirtti.  Ayrıca Avrupa’da da uygulanmaya başlanan bu çözüm önerisinin ülkemizde Rekabet Kurulu tarafından onaylanıp onaylanmayacağının belirsiz olduğunu belirtti.

Bizi instagram'da Takip Etmeyi Unutmayın

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Comments

https://iqhaber.com/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Write the first comment for this!

Facebook Yorumları