okunma
Yalnızca ülkemizde değil birçok farklı yer ve bölgede epey konuşulur hale gelen enerji kaynakları ve kullanım alanları konusunu öğrenmiş olacaksınız. Bu kadar konuşulur hale gelmesinin başlıca sebebi kullanım alanlarının fazla olması sebebiyle her yerde karşılaşılmasının mümkün olmasıdır. Bize de bu sıkça gördüğümüz enerjilerin türlerini ve faydasını anlatmak düşüyor elbette.
Enerji Nedir?
Enerji doğrudan doğruya gözlemlenemeyen fakat kendi konumundan hesaplanabilen fiziksel sistemin geniş bir parçasıdır. Birçok farklı enerji çeşidi vardır bunlardan başlıcaları: Isı enerjisi, Kimyasal enerji, Nükleer enerji, Elektrik enerjisi, Işık enerjisi, Hareket (mekanik) enerjisi, Ses enerjisi, Elastik enerjisi, Yer çekimi enerjisi.
Enerji Kaynakları Nelerdir?
Bir maddenin iş yapabilme yeteneği için tanımlanan enerjiden elde edilen kaynaktır. Yenilebilir ve yenilemez enerji kaynakları olarak ikiye ayrılır. Yenilebilir olanlar: Güneş enerjisi, Rüzgar enerjisi, Hidrolik enerjisi, Jeotermal enerji, Dalga enerjisi, Biyokütle enerjisi. Yenilemez olanlar: Kömür, Petrol, Doğalgaz, Nükleer.
Enerji Kaynaklarının Faydaları Nelerdir?
Birçok farklı alanda kullanımı olan enerji kaynaklarının elbette birden fazla faydası da vardır.
Başlıcaları şunlardır:
• Fazla maliyet gerektirmemesi,
• Herhangi bir kirleticisinin olmaması,
• Tükenmiyor olmaları,
• Çevreyi, fosil enerji teknolojilerinden daha az etkilemesi,
• Sera etkisini azaltmaları,
• Atıklarının yok edilme maliyetlerinin az olması gibi faydalarını saymak mümkün. Bununla birlikte gelişen teknolojilere bakılarak yenilebilir ve yenilemez enerji kaynaklarının epey gelişeceğini söylemek mümkün.
Kullanım Alanları Nelerdir?
Birçok farklı yerde kullanılabilen bu enerji kaynakları belirttiğimiz faydalar göz önüne alınarak kullanılırsa elbette çevreye birçok yararı vardır. Lakin belirtilemeyen miktarda, çevreye zarar vermesi amaçlanmış enerji kaynakları geri dönülemeyecek sonuçlar verilebilir. Elbette kullanıldıkları alan bakımından da önemlidir.
Örneğin rüzgar türbinleri özel rüzgar santralleriyle, yüksek miktarda elektrik enerjisi üretilmesinde kullanılabileceği gibi temiz su üretimine enerji sağlama konusunda da yarar sağlayabilir. Güneş santrali tarım alanlarında, sulama sistemlerine enerji sağlamak amaçlı kullanılabilirken aynı oranda doğrudan elektrik hatlarının sunulmadığı alanlarda enerji sağlama amacıyla da kullanılabilir. Bu ve buna benzer birçok farklı alanlarda kullanım hakkı tanıyan enerji kaynakları yenilebilir olduğu takdirde çevreye son derece faydalı, geri dönüşümlü harika bir alan yaratacaktır.
Comments
0 comment