Edirne Selimiye Dar'ül Kurra Medresesi
web-sitesi-fiyatlari
Edirne’de Osmanlı döneminden kalan eserler arasında Edirne Selimiye dar’ül kurra medresesi bulunur.

Edirne’de Osmanlı döneminden kalan eserler arasında Edirne Selimiye dar’ül kurra medresesi bulunur. Bu medrese Mimar Sinan tarafından 1569-1575 yılları arasında II.Selim zamanında yapılan tarihi eserdir. Edirne’ye yapılan ziyaretlerde gezilmesi gereken en önemli eserlerden birisidir.

Selimiye Dar’ül Kurra Medresesi’nin Özellikleri

Mimar Sinan tarafından yapılan Edirne Selimiye Dar’ül Kurra Medresesi Selimiye Külliyesi içerisinde yer almaktadır ve Selimiye Camisi’nin güneybatı yakasındadır. Medresenin girişinde taç şeklinde bir kapı vardır. Bu kapı medrese avlusuna açılır. Avlu dikdörtgen formunda olup çevresi revaklarla kaplıdır. Revakların doğu bölümünde kubbesi bulunan dershane bölümü yer alır. Dershanenin yanında ise ibadetlerin yapılabildiği mescit bulunur. Dershanenin güney ve kuzey cephelerinde de hoca ve talebelerinin kullandığı odalar vardır. Osmanlı zamanında en önemli yüksek eğitim kurumu olarak kabul edilen medrese günümüzde Selimiye Vakıf Müzesi olarak hizmet vermektedir.

Darülkurra nedir?

Darülkurra Arapça kökenli bir kelimedir. Bu kelimenin anlamı Kur’an eğitiminin verildiği yerdir. Arapça anlamı kapı olan Dar kelimesi ile Arapça anlamı Kur’an olan Kurra kelimesinin birleşiminden ortaya çıkmıştır. Medresenin Kur’an eğitimi verilmek amacıyla yapılmasından dolayı da bu isimle anılır. Medrese Osmanlı’nın en büyük yükseköğrenim kurumu olarak kabul edilir. Burada Kur’an’ı Kerim eğitimi bilimsel yöntemlerden yararlanılarak verilmiştir. Ayrıca fıkıh, hadis, tefsir, hadis ve kelam konularında eğitim verilmiştir. Bu sayede medreseden başarılı din adamları yetişmiştir.

Sıbyan Mektebi Nedir?

Sıbyan Mektebi Osmanlı zamanında çocuklara ilkokul eğitiminin verildiği yerdir. Selimiye Külliyesi içerisinde Dar’ül Kurra Medresesi yanı sıra Sıbyan Mektebi de vardır. Bu mektep sayesinde çocuklar ilk Kur’an eğitimlerini alabilmiştir. Külliye içerisinde yer alan Sıbyan Mektebi ise caminin batı yakasında yer alır.

Selimiye Vakıf Müzesi

Selimiye Vakıf Müzesi Türkiye’nin en önemli müzeleri arasında yer alır. 2007 yılında Edirne Selimiye dar'ül kurra medresesi restorasyon çalışmaları yapılır ve medrese müze olarak değerlendirilir. Medresenin müze haline gelmesi sayesinde Osmanlı’ya ait pek çok eser müzede sergilenmeye başlar. Ayrıca tarihi öneme sahip olan yapı yeniden canlandırılır. Medresenin müzeye dönüştürülmesi esnasında yapının aslından uzaklaşmamasına özen gösterilmiştir.

Medrese olarak kullanılan yapı müzeye dönüştürülürken öğrenci ve hocalara ait olan odalar tarihi eserlerin sergilenmesi için düzenlenir. Bu odalarda hat sanatından çini sanatına, maden sanatından ahşap sanatına kadar pek çok eser yer alır. Ayrıca müzenin bir bölümünde medrese eğitimi görsel olarak ziyaretçilere canlandırılır.

Müze Bölümleri

Selimiye Vakıf Müzesi’nde gezilebilecek yerler 7 bölüme ayrılmıştır. Bu sayede ziyaretçilerin müzeyi bölüm bölüm gezmesi sağlanır.

Müzede yer alan bölümler şunlardır;

• Maden eserleri odası

• Hat eserleri odası

• Dershane (Kur’an sınıfı)

• Ahşap eserleri odası

• Çini eserleri odası

• Saatler odası

• Revaklar altı sergilemesi

Bu bölümleri merak ederek Selimiye Vakıf Müzesi’ne gelen kişiler müzik eşliğinde müzeyi gezebilirler. Ayrıca müzeye gelenler müzenin içinde bulunduğu Selimiye Külliyesi’ni de gezme şansı elde edebilirler.

Maden Eserleri Odası

Selimiye Vakıf Müzesi’nin bölümlerinden ilki Maden Eserleri Odası’dır. Bu odada Türk maden sanatına özgü tarihi eserler sergilenir. Odada görülebilecek eserler arasında şunlar vardır; şamdan, kapı tokmağı, mangal, tombak, cami alemi ile pirinç ve bakırdan yapılmış olan eserler vardır. Bu eserler 18. ve 19.yy ait olan eserler olup Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından müzeye teslim edilmiştir.

Dershane (Kur’an Sınıfı)

Müzenin bölümlerinden en önemlisi Dershane veya Kur’an Sınıfı’dır. Bu bölüm geçmişte medresede eğitimin verildiği en önemli yerdir. Burada ziyaretçilere medrese eğitimi canlandırılır. Ayrıca bu bölümde dönemi yansıtacak hat, maden ve ahşap eserleri sergilenir. Bölümde ayrıca müzeyi, Selimiye külliyesini anlatan filmler ve tanıtımlar izlenerek merak edilenler öğrenilebilir. Dershane bölümünü gezmek isteyenler külliye avlusunun doğu cephesinden ulaşabilirler.

Hat Eserleri Odası

Selimiye Vakıf Müzesi’nin üçüncü bölümü ise Hat Eserleri Odası’dır. Bu odada hat sanatına ait eserler ziyaretçilerle buluşur. Osmanlı devleti zamanında yaşam süren ünlü hattatların hazırlamış oldukları icazetler, beratlar ve hat tabloları bu bölümde sergilenir. Eserleri sergilenen hattatlar arasında ise Mustafa Rakım Efendi, Ahmet Zihni ve Şerif Fıtri yer alır. Ayrıca Osmanlı padişahlarından olan II.Mahmud’un yapmış olduğu hat eserleri de bu bölümde sergilenir. Bunun yanı sıra nesih ve sülüs üslubunda hazırlanan eserlerde b bölümde bulunur.

Ahşap Eserler Odası

Ahşap Eserler Odası müzede yer alan bölümlerden birisidir. Bu bölümde ahşap sanatına ait eserlere yer verilmiştir. Bölümü ziyaret eden kişiler Osmanlı döneminde kullanılmış olan sehpa, rahle, tespih, Kur’an muhafazası ve sandıklar vardır. Ayrıca Osmanlı dönemini yansıtan kapı kanadı örnekleri de bu bölümde sergilenir. Ahşap Eserler Odası’nda sergilenen eserler oyma, bezeme ve kakma gibi ahşap işleme sanatlarından yararlanılarak hazırlanmış eserlerdir.

Çini Eserleri Odası

Müzede yer alan Çini Eserleri Odası’nda Osmanlı döneminden kalma çiniler bulunur. Bu çiniler devletin varlık sürdüğü dönemde Edirne’de bulunan Muradiye, Selimiye ve Şah Melek camilerini süsleyen çinilerdir. Osmanlı ve Türk çini sanatının geçmişini merak edenler bu bölümden aradıklarını bulabilirler.

Saatler Odası

Müzedeki Saatler Odası Osmanlı’nın kuruluş, yükseliş, gerileme ve duraklama gibi dönemlerinde kullanılan saat örneklerinin sergilendiği odadır. Bu odada duvar tipi saatler ve kasa tipi saatler sergilenir. Ayrıca astronomi ölçümlerinin yapılmasında kullanılan usturlab örnekleri de bu bölümde bulunur.

Revaklar Altı Sergilemesi

Selimiye Vakıf Müzesi’nin son bölümü ise Revaklar Altı Sergilemesi’dir. Bu bölüme revaklar altı sergilemesi isminin verilmesinin nedeni Mimar Sinan ve Selimiye Külliyesi’ne ait eserlerin bahçede bulunan revakların altında sergilenmesidir. Bu sergide panolar ve külliyeye ait bilgileri içeren resimler bulunur. Bu bölüm müzeye gelenlerin ilk gezebileceği bölüm olarak kabul edilir.

Bizi instagram'da Takip Etmeyi Unutmayın

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Comments

https://iqhaber.com/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Write the first comment for this!

Facebook Yorumları