Dünyadaki En Kutsal 13 Yer
web-sitesi-fiyatlari
Dünyadaki En Kutsal 13 Yeri sizler için araştırdık.

Dünyanın farklı yerlerinde Hristiyanlık, Musevilik, Budizm ve İslam gibi dinleri benimseyen kişilerin ziyaret ettiği kutsal yerler vardır. Çok sayıda kutsal yere sahip olan dünyada bazı yerler diğer kutsal yerlerden öne çıkmış ve her dönem dini inanışa sahip insanlar tarafından ziyaret edilir hale gelmiştir. Dünyadaki en kutsal 13 yer arasında şu mekanlar vardır;

Kudüs

Dünyadaki en kutsal yerler listesinde ilk sırayı Kudüs alır. İsrail topraklarında bulunan bir şehir olan Kudüs Hristiyanlar, Yahudiler ve Müslümanlar için kutsal kabul edilen yerlerdendir. Müslümanlığın ilk kıblesi Mescidi Aksa’nın bu topraklarda yer alması Kudüs’ün Müslümanlar için önemli olmasını sağlamıştır. Ayrıca Kudüs 3000 yılı aşkın süredir Yahudiliğin merkezi olarak kabul edilmektedir. Birden fazla cami, kilise ve sinagoga sahip olan şehirde Yahudiler için kutsal olan Ağlama Duvarı vardır. Bu duvar sebebiyle şehir her yıl binlerce Yahudi’yi ağırlar.

Vatikan

Vatikan Dünya’daki kutsal yerler arasında ilk sıralarda bulunur. İtalya Roma sınırları arasında yer alan Vatikan Hristiyanlığın merkezidir. Ayrıca bir devlet olan Vatikan’da dini inanışa sahip olan kişilerin etkileneceği pek çok yapı vardır. Vatikan’ın çevresi ise duvarlarla çevrilidir. Bu kutsal devlette papa dini lider olmanın yanı sıra devletinde lideri konumundadır. Hristiyanlığın kutsal mekanını merak ediyorsanız İtalya Roma üzerinden Vatikan’a ulaşarak ihtişamlı sanat eserlerini ve dini eserleri görebilirsiniz.

Mekke

Suudi Arabistan topraklarında bulunan Mekke Müslümanların en kutsal mekanıdır. Hac ve umre ibadetlerini yerine getirmek için her sene milyonlarca Müslüman Mekke’ye gelerek hacı olurlar. Kabe’nin Hz. İbrahim tarafından yapıldığına inanılır. Ayrıca Mekke İslam peygamberi Hz. Muhammed’in doğduğu yer olması ve kutsal kitap Kur’an'ı Kerim’in Mekke’de indirilmesi sebebiyle kutsaldır.

Varanasi

Dünyadaki kutsal yerler arasında bulunan Varanasi Hindistan topraklarında bulunan Ganj nehri üzerindedir. Varanasi’nin geçmişi 4000 yıllıktır ve Hindular için kutsaldır. Hindular bu kutsal yere ölülerini yakmak, ayin düzenlemek ve yaptıkları günahlarından kurtulmak gibi amaçlarla gelirler. Tanrı Şiva’nın mekanı kabul edilen bu yerde belirli bir yaşa gelmiş olan Hindular yaşamaya başlayarak ömürlerinin sonlanmasını beklerler.

Bodh Gaya

Bodh Gaya Hindistan’ın Gaya bölgesinde bulunur. Budistler için hac merkezi kabul edilen bu yerin Buddha’nın aydınlanma yaşadığı (nirvana) yerdir. Bu sebeple de Budistler için kutsaldır. Her yıl hac ibadeti için ziyaret edilir.

sisal

Lhasa

Dünyadaki kutsal yerler arasında bulunan Lhasa Himalaya Dağları üzerinde yer alır. Budistler için kutsal olan bu yere yıllarca yabancıların girmesine izin verilmemiştir. Bu nedenle Lhasa aynı zamanda Yasak Kent olarak da anılır. Budistlerin ruhani lideri olan Dalay Lama’nın Lhasa’da yaşadığına inanılması sebebiyle kutsal kabul edilir.

Koyasan Budist Tapınağı

Listede Budistler için kutsal olan yerlerden birisi de Koyasan Budist Tapınağı’dır. Bu tapınak Japonya’da Osaka kentinde yer alır.

Phuskar

Phuskar dünyadaki kutsal yerler listesinde bulunan ve Hindular için önemli olan kutsal mekanlardandır. Phuskar 400 üzerinde tapınağa ev sahipliği yapar. Phuskar’da bulunan ve şehirle aynı ismi taşıyan göl Hindular için önemlidir. Çünkü bu göl sayesinde arındıklarına inanırlar. Şehirde et yemek, alkol içmek ve araç kullanmak yasaktır.

Athos Dağı

Listede bulunan Athos Dağı Yunanistan sınırlarında yer alır. Bu dağın Tanrı tarafından Meryem Ana’ya verildiğine inanılır. Bu sebeple dağ üzerine 20 tane manastır vardır. Athos Dağı’ndaki manastırlarda din adamları yaşar ve bu kutsal mekanın en önemli özelliği kadınların girmesinin yasak olmasıdır.

Kailash Dağı

Kailash Dağı dünyanın kutsal yerleri listesinde 10 numarada bulunur. Bu dağ Tibet’te bulunur. Kutsal dağa Jainler, Hindular, Budistler ve Bönler hac yapmak için gelirler. İbadetleri 3 hafta boyunca sürer.

Beytüllahim

Beytüllahim Filistin topraklarında bulunan kutsal yerdir. Beytüllahim’in Hz.İsa’nın doğduğu yer olduğuna inanılır. Bu sebeple Hristiyanlar tarafından kutsal kabul edilir. Filistin’de yaşayan Hristiyanlar daha çok Beytüllahim çevresinde yaşarlar. Bu kutsal mekan Noel zamanında şehir dışından gelen Hristiyanlar tarafından ilgi odağı olur.

Sultan Ahmed Camii

İstanbul’da bulunan Sultan Ahmed Camii Müslümanlar için önemli olan mekanlardan birisidir. Ayrıca bu cami yurt dışında Blue Mosque (Mavi Cami) olarak anılır ve her yıl binlerce turisti ağırlar. Caminin bu isimle anılması renginden dolayıdır. Kutsal kabul edilen cami 43 metre boya sahiptir ve 6 tane minaresi vardır.

Uluru

Dünyanın en kutsal yerleri listesinde yer alan sonuncu kutsal mekan ise Uluru’dur. Uluru Avusturya sınırlarında yer alan kayadır. Aborjinler tarafından yaşam kaynağı olarak kabul edilmesi Uluru’nun kutsal olmasını sağlar. Ayers Kayalığı olarak da kutsal kaya gün içerisinde renk değiştirmesiyle dikkat çeker.

Bizi instagram'da Takip Etmeyi Unutmayın

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Comments

https://iqhaber.com/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Write the first comment for this!

Facebook Yorumları