Drone Nedir?
web-sitesi-fiyatlari
Drone’un Tarihi, Drone İle Film Sektörü Ne Zaman Tanıştı? Drone Kullanım Alanları,

Drone kelime anlamı olarak İngilizce'de erkek arı anlamına gelmektedir, günümüzde ise "insansız hava aracı" olarak (unmanned aerial vehicle) adlandırılmaktadır. İnsansız hava aracı olarak adlandırılan drone isimli araçlar birçok alanda kullanılmakta ve elde edilen başarılı sonuçlar ile de ilerleyen zamanlarda hayatımızın birçok alanında da kullanılacak gibi duruyor. Yaygın olarak kullanılan Yuneec ve DJI Phantom olarak adlandırılan bu araçlar wi-fi teknolojisinden faydalanarak çalışırlar ve belirli bir yüksekliğe çıkarak pil ömrünün izin verdiği sürede havada çekim yaparlar ve canlı olarak da aşağıya görüntü aktarabilirler.

Drone’un Tarihi

Drone’un Tarihi

1898 yılında insansız araçlar için kumanda patenti alan ilk kişi Nikola Tesla’dır. 1922 yılına geldiğimizde ise Dr. Georg de Bothezat ve Ivan Jerome “De Bothezat Helicopter” adını verdikleri ilk insanlı drone örneğini görücüye çıkardılar.

1930 yılında İngilizler tarafından geliştirilen ve telsizle kontrol edilen Queen Bee günümüz drone teknolojisinin başlamasındaki önemli adımlardan biridir. İngiliz Kraliyet Donanması tarafından geliştirilen ve pilotların eğitim ve hedef çalışmaları için üretilen Queen Bee günümüz drone’larına en yakın örneklerden biridir.

1939 yılında ise Amerika Birleşik Devletleri tarafından geliştirilen Radioplane OQ-2 uzaktan kumanda ile kontrol edilebilen ilk insansız hava aracı olarak tarihteki yerini aldı. ( Ek bir bilgi olarak, Norma Jean yani herkesin bildiği adıyla Marilyn Monroe şöhret olmadan önce 1945 yılında Radioplane OQ-2 cephaneliğinde teknisyen olarak çalışıyordu.)

1994 yılında en önemli drone geliştirici ve üretici firmalarından biri olan Parrot firması kuruldu. 1995 yılında ise ilk modern insansız hava aracı olan MQ-1 Predator General Atomics ve Pentagon ortaklığı ile geliştirildi. 2006 yılında ise drone üretimi açısında önemli bir firma olan DJI firması kuruldu.

Teknolojik gelişmeler ve AR-GE çalışmaları ile oldukça gelişen drone teknolojisi artık birçok alanda insanlara hizmet ediyor.

sisal

Kameralı Drone Nedir?

Kameralı Drone Nedir?

Daha önce bir bölgenin ya da bir alanın kuş bakışı fotoğrafını çekmek için helikopter ya da uçaklar kullanılmaktaydı, ancak drone teknolojilerinde yaşanan gelişmeler ile drone’lara entegre edilen çeşitli kamera ve aksesuarlar ile bu tür çekimler hem çok daha kolay ve çok daha az maliyetle gerçekleştirilebiliyor.

Drone kameraları kullanım amaçlarına göre çok çeşitlidir, drone’lar ile görüntü kaydı yapılacağı zaman gimbal adı verilen mekanik kamera platformları kullanmak önemlidir. Kameralar ile entegre olarak da alınabilen gimballar hem motor titreşiminin kameraya aktarılması engellemekte hem de drone kamerası için uygun çekim açılarının ayarlanmasında kullanılmaktadır. Drone'lar için özel üretilen kameralar sayesinde oldukça kaliteli görüntüye sahip sonuçlar elde edilmektedir.

Drone İle Film Sektörü Ne Zaman Tanıştı?

Drone İle Film Sektörü Ne Zaman Tanıştı?

1990’ların ortasına doğru hayatımıza giren drone’lar, yürütülen AR-GE çalışmaları ve yaşanılan teknolojik gelişmeler ile önceki dönemlerde helikopter ya da uçak kullanılarak yapılan havadan film çekimlerinde kullanılmaya başlandı. Özellikle 2000’li yılların başlarında film ve sinema sektörüne hizmet etmeye başlayan drone’lar ile hava çekimleri hem daha az maliyetli hem de daha kolay bir hale geldi. Havadan çekilmesi gereken film sahneleri için özel üretilen drone ve drone kameraları ile görsel açıdan mükemmel ve kaliteli kayıtlar elde ediliyor.

Drone Kullanım Alanları

Çok çeşitli alanlarda kullanılan drone’lar ilk kullanım alanları askeri amaçlıydı. Günümüze doğru yaklaştıkça reklamcılık, taşımacılık, yangın söndürme, film çekimi, belgesel çekimi, arama-kurtarma çalışmaları, trafik kontrolü, atmosferik çalışmalar gibi birçok alanda da kullanılan drone’lar askeri amaçlarla da kullanılarak birçok başarıya imza atıyorlar.

Özellikle askeri alanda, gizli keşif ve gözetleme faaliyetlerinin yürütülmesi sırasında oldukça fonksiyonel olan drone’lar görüntü iletimi ve kayıt özellikleri ile de havadaki gözlerimiz olmaya devam ediyor.

İhtiyaç duyulan durumlarda arama kurtarma faaliyetlerinde de (uçak ya da helikopter gibi araçların uçamadığı yerlerde) oldukça verimli sonuçlar elde eden drone’lar hayat kurtarma konusunda da söz sahibi oluyorlar.

Bizi instagram'da Takip Etmeyi Unutmayın

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Comments

https://iqhaber.com/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Write the first comment for this!

Facebook Yorumları