okunma
Buluşum hayalleri gerçekleştirmeye devam ediyor
Sosyal girişimcileri destekçileriyle buluşturmak için Boyner Grup’un kurduğu Buluşum platformu, Türkiye’deki zanaatı ve zanaatkarları destekleyen Ustamdan girişimi ile Anadolu kültürünün dünyaya tanıtılmasına yardımcı olacak. bulusum.biz üzerinden 35 bin TL toplamayı amaçlayan Ustamdan girişimi, ustaların zanaatları ile tanınmış markaların buluşacağı bir köprü kuracak.
Boyner Grup’un sosyal girişimcilere kitlesel fonlama sağlamak amacıyla kurduğu ‘’Buluşum’’hayalleri gerçekleştirmeye devam ediyor. Ustamdan projesi, 2013 yılında Fıstık Hasadı şenliğine katılmak ve Gaziantep’i keşfetmek için yola çıkan iki arkadaşın Bakırcılar Çarşısı’ndaki Mehmet Usta ile tanışmasıyla ortaya çıktı. “Acaba Anadolu’da kaç zanaatkar usta, onları keşfetmemizi bekliyor?” sorusuyla yola çıkan Ustamdan’ın kurucularından Gökçe Gülcüler, Anadolu’nun değerleri ile zanaatın gelecek kuşaklara aktarılmasını, yerel değerleri tanıtmayı ve bu değerler ile sürdürülebilir ekonomiler yaratmayı hedefliyor.
Usta ellerin hikayeleri markalarla buluşuyor
Türkiye’de zanaatı ve zanaatkarı kucaklayan Ustamdan projesi, Anadolu’ya ait ürünleri ve Anadolu kültürünü dünyaya tanıtmayı, taşrada yer alan ustalar ve çıraklar için istihdam imkânı sağlamayı, böylelikle her bölgede o bölgeye özel ekonomik sürdürülebilir değerler yaratmayı, bir yandan da yerel kültürel değerleri gün yüzüne çıkarmayı hedefliyor. Buluşum sayesinde bin yıllık usta ellerin hikayelerinin kısa film serisi ile ölümsüz hale getirilmesi, oluşturulacak Dijital Zanaat Kütüphanesi ile kayıt altına alınması ve böylelikle Anadolu kültürel mirasının köklü değerlerinin Ustamdan ile gelecek nesillere de taşınması planlanıyor.
Ustaların özgün motifleri markaların modern tasarımlarıyla buluşuyor
Ustamdan’ın kurucularından Gökçe Gülcüler Ustamdan projesinin önemine değinerek “Biz Gaziantep’e gitmeseydik ne Mehmet Usta’dan ne de zanaatından haberimiz olacaktı. Kim bilir Anadolu’nun kaç farklı şehrinde bizi hikayeleriyle bekleyen ustalar ve keşfedilmeyi bekleyen zanaatlar var dedik. Bu topraklarda binlerce yıllık zanaatları devam ettiren birçok ustalar var. Biz de bu zanaatları korumak için Ustamdan’ı kurma kararı aldık. Ustaların zanaatlarını insanlara ulaştırmak için bir köprü oluşturmaya karar verdik. Ustamdan projesi sayesinde Mehmet Usta’nın lüle taşını, Ödemiş’teki Münise Usta’nın oyasını ve daha birçok ustanın ürünlerini büyük markalara uygun hale getiriyoruz, böylece ustaların zanaatları büyük markaların kataloglarında bulunabiliyor”açıklamasında bulundu.
Sosyal Girişimciler için Büyük Destek: Buluşum
Ustamdan kurucu ortağı Gökçe Gülcüler aynı zamanda Türkiye’de sosyal girişimci olmanın zorluklarına da dikkat çekiyor. “
Bu toprakların değerlerini gün yüzüne çıkarmak ve kaybolmasını engellemek için önemli destek gerekiyor. Buluşum bizim için bir fırsat yarattı. Biz de bu imkanı geliştirmek için çalışıyoruz” dedi.
Buluşum’da hayatın farklı alanlarına dokunacak birçok yaratıcı proje destek toplamaya devam ediyor. Sosyal girişimciliğin ve bireysel bağışçılığın gelişmesi için proje sahipleri ile destekçileri buluşturan platform Buluşum’da küçük desteklerle büyük farklar yaratılıyor.
Comments
0 comment