okunma
1. Türk Edebiyatı Üç Döneme Ayrılır
Kendi içlerinde farklı kollara ayrılsa da Türk Edebiyatının aslen 3 döneme ayrıldığı bilinir. İslamiyet Öncesi Türk Edebiyatı, İslamiyet’in Kabulünden Sonraki Türk Edebiyatı ve Batı Etkisindeki Türk Edebiyatı olarak ayrılırlar. Her dönemde yazarların ve şairlerin etkilendiği unsurlar birbirinden farklıdır.
2. Oldukça Eski Bir Tarihe Sahiptir
Daha Türk ırkının İslamiyetçi kabul etmediği dönemlerde var olan bu edebiyatın temeli 13. yüzyılda atılmıştır. Eskiden yazılacak bir yerin var olmaması sebebiyle sözlü şekilde günümüze ulaşan eserler hala özgünlüğünü korumaktadır.
3. İslamiyet'ten Sonra Birçok Kola Ayrılmıştır
Türklerin İslamiyet’i kabul etmesi ve Osmanlı Dönemine girmesi ile edebiyatta da köklü değişiklikler söz konusu olmuştur. Divan Edebiyatı ve Halk Edebiyatı şeklinde iki bölüme ayrılmıştır. Halk Edebiyatı herhangi bir edebi bilgiye sahip olmadan halkın gerçekleştirdiği edebiyattı. Anonim Türk Halk Edebiyatı, Dini Ve Tasavvufi Türk Halk Edebiyatı ve Aşık Tarzı Türk Halk Edebiyatı şeklinde ayrılıyor
4. Bir Dönem Batı Edebiyatı Etkisinde Kalmıştır
Cumhuriyet'in ilanından sonra Avrupa'ya giderek oradaki edebiyat kültürünü Türk Edebiyatına uyarlama söz konusu olmuştur. Bu dönemde birçok batı tarzında eserler ortaya çıkmıştır. Türk Edebiyatı da dünyaya açılmıştır.
5. İlk Edebi Ve Tarihi Roman Namık Kemal'e Aittir
Edebiyatta önemli bir etkisi bulunan Namık Kemal'in birçok eseri bulunuyordu. Özellikle roman konusunda farklı türlerden esinlenmiştir. İlk edebi roman İntibah ile ilk tarihi roman Cezmi, Namık Kemal tarafından yazılmıştır. Ayrıca birçok akımın öncüsü olarak Türk Edebiyatını yönlendirmiştir.
Comments
0 comment