Gıda Zehirlenmesinin 6 Önemli Belirtisi
web-sitesi-fiyatlari
Gıda zehirlenmesi toksin ve bakteri taşıyan yiyeceklerin tüketilmesi halinde görülebilen bir problemdir.

Gıda zehirlenmesi toksin ve bakteri taşıyan yiyeceklerin tüketilmesi halinde görülebilen bir problemdir. Kişinin genel sağlık durumuna, bakterinin çeşidine ve miktarına göre farklı şekilde seyredebilir. Aynı yiyeceği tüketen bir grup insanın bazılarında zehirlenme belirtileri hiç görünmezken diğerlerinde farklı düzeyde zehirlenme belirtileri oluşabilir.

Belirtilerin görülme süresi de vakaya göre değişmektedir. İlk bir saat içinde ya da günler sonra belirtilerin başlaması mümkündür. Ancak genellikle ilk 12 saatte başlar. Gıda zehirlenmesi çoğunlukla hafif seyreden bir hastalık olmasına rağmen tedbir alınmadığı takdirde ölüm, felç gibi ağır sonuçlara da neden olabilir. En çok görülen altı belirti, yüksek ateş, karın ağrısı, ishal, mide bulantısı, kusma ve halsizliktir.

Yüksek Ateş

Yüksek Ateş

Vücut ısısının normal değerlerin üstüne çıkması üşüme hissiyle fark edilebilir. Ateş ölçüldüğünde yüksek ateş tespit edilirse diğer belirtilerin de varlığı halinde gıda zehirlenmesinden şüphelenilir. Bulunulan ortamdaki ısının düşürülmesi, ılık duş almak, bol su içmek ve ateş düşürücü ilaç almak iyi gelecektir. Tıbbi yardım almakta fayda vardır.

sisal

Karın Ağrısı ve Krampları

Karın Ağrısı ve Krampları

Gıda zehirlenmesi halinde şiddetli karın ağrısı ve kramplar görülebilir. Aslında bu ağrı ve kramplar sindirim ve boşaltım sistemlerinin zehirlenme ile mücadele ettiğini gösterir. Rahatlatmak için masaj yapılabilir. Tıbbi yardım alınması en doğrusudur.

İshal

İshal

İshal de gıda zehirlenmesinde sık görülen bir belirtidir. Vücudun zehirli gıdayı hızla dışarı atma refleksi olduğu söylenebilir. Bazen kanlı dışkılama da görülür. Başka hastalıkların belirtisi olabileceği gibi zehirlenmenin ipucu niteliğinde olabilir. Gıda zehirlenmesi kaynaklı olanlar ortalama üç gün içinde geçer.

Mide Bulantısı

Mide Bulantısı

Midenin zehirlenmeye verdiği tepkilerden biridir. Zehirlenme belirtilerinin hemen ortaya çıktığı durumlarda doktor kararıyla midenin yıkanması düşünülebilir. Diğer belirtilerle birlikte görüldüğünde zehirlenmeyi düşündürür.

Kusma

Kusma

Henüz midede bulunan bakterilerin dışarı atılmasını sağlar. Ancak hastaya sıkıntı verir. Diğer belirtilerle birlikte görüldüğü durumlarda tıbbi yardıma başvurulması en doğrusudur.

Halsizlik

Halsizlik

Zehirlenmenin ve ishal, kusma gibi semptomların etkisiyle halsizlik ve yorgunluk hissedilebilir. Tedavi sonrasında en geç bir hafta içinde biten zehirlenme etkileriyle birlikte ortadan kalkar. İstirahat etmek iyi gelecektir.

Bizi instagram'da Takip Etmeyi Unutmayın

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Comments

https://iqhaber.com/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Write the first comment for this!

Facebook Yorumları