Çığlık (Skrik) Tablosu Hangi Ressamın Eseridir?
web-sitesi-fiyatlari
Çığlık (Skrik) Tablosu kimin eseridir. Nasıl esinlenmiştir. Çığlık (Scream) filmi ile bağlantısı bedir.

Edvard Munch

Edvard Munch

Çığlık tablosu Norveçli ressam Edvard Munch tarafından 1893 yılında çizilmiştir. Birçok eleştirmen bu tablonun Edvard Munch'ın en önemli tablosu olduğu konusunda hemfikirdir. Tabloda köprü önündeki bir insanın; gördüğü, işittiği veya hissettiği bir şeyden ötürü çığlık attığını resmeden Edvard Munch tabloya yüzeysel olarak bir karamsarlık havası yüklemiştir. Tablonun yapıldığı dönemde Edvard Munch birtakım rahatsızlıklar ve bir de karşılıksız aşk illeti ile mücadele ediyordu. 

Bu tarz çıkmazlar içindeki ressamın kendi ruhundaki karamsarlığı ve aklındaki intihar düşüncesini kağıda yansıtmasıyla Çığlık tablosu ortaya çıkmıştır. Özellikle resimdeki insanın köprünün hemen önünde olması ve sanki hayatındaki tüm olumsuzluklara bir çığlıkla karşılık veriyor gibi görünmesi, ressamın eserinde intihar fikrini yansıtmaya çalıştığını destekler niteliktedir. Edvard Munch kendi içindeki sessiz çığlığı eserine yansıtmıştır ve resimdeki bu çığlık atma eylemi o kadar gerçekçi ki insan sanki bu çığlığın sesini işitir gibi oluyor.

Dünyanın Gelmiş Geçmiş En İyi 5 Ressamı

Çığlık Hakkında

Çığlık Hakkında

Çığlık tablosundaki insanın, tıpkı çığlık atarmış gibi görünen bir mumyadan esinlenerek çizildiğine dair bazı bilgiler var. Tabloda ana karakterin haricindeki iki insan ve denizdeki gemi her ne kadar bir sakinlik içinde olsa da çığlık atan insanın ön planda oluşu onun tüm resmi ele geçirmesine sebep oluyor. Çığlık atan bu insanın esasen cinsiyeti belli değil, çünkü ne kadına benziyor ne de erkeğe. Hatta belki normal bir insana benzemiyor da denebilir. Çünkü özellikle başı bir kafatasını andırıyor. 

Ünlü Ressamlar Hakkında Bilinmeyenler

Varoluş Sancısı

Bazı yorumcular bu gibi özelliklerden ötürü resmin varoluş sancısı içerisinde çizildiğini düşünmüş. Resimdeki insanın ne sebeple çığlık attığı bilinmiyor ancak eser başka ressamları etkilemekle kalmamış, sinema sektöründeki film yapımcılarına da ilham kaynağı olmuştur. 

Çığlık (Scream) filminin bu tablodan esinlenerek ortaya çıkarıldığı da bir genel kültür bilgisi olarak verilebilir.

Bizi instagram'da Takip Etmeyi Unutmayın

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Comments

https://iqhaber.com/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Write the first comment for this!

Facebook Yorumları