Northwoods Operasyonunun Perde Arkası
web-sitesi-fiyatlari
1962 tarihinde Northwoods kod adı ile oldukça gizli bir operasyon başlatıldı. Operasyona göre yapılan tüm işlemler Küba ordusu üzerine bırakılacaktı. CIA'in yürüttüğü operasyona göre ABD ordusu gizli bir planla vurulacak, tüm suç Küba üzerine kalacaktı. Suçun Küba üzerine kalması için de Küba ordusuna ait evraklar ve belgeler gizli operasyonun bir parçası olarak delil sayılacaktı.

Northwood Operasyonundaki Gizli Plan

Northwood Operasyonundaki Gizli Plan

Northwood operasyonunda gizli plan olarak yürütülen operasyon aslında bir ABD uçağının düşürülmesine dayanmaktaydı. Bir Amerikan uçağı düşürülecek ve bu uçak ordu ile bağlantılı uçak olacaktı. Amaç, CIA'in Küba'ya saldırısını meşru hale getirmekti. CIA'in planına göre ABD uçağı Küba hava sahası üzerinde bulunduğu anda uluslararası tehlike frekansı içerisinde olması sebebi ile uçağın Küba ordusu tarafından MIG uçaklarının saldırısına uğramasını içeren planda uçağın Küba topraklarına düşürülmesi hedeflenmişti. Uçağın Küba hava sahası içerisindeyken MAY DAY yani imdat mesajı gönderilecek, bu mesaj sonrasında da doğrudan uçak imha edilecekti. Bu durumda ABD ordusuna ait uçak Küba tarafından vurulmuş olacak ve Küba'ya saldırı meşrulaşacaktı:

Northwood Operasyonunun Gerçekleşmeme Nedeni

Northwood operasyonu oldukça derin planlara bağlanmıştı. Fakat, plan ve operasyon her ne kadar gizli tutulmuş olsa da istenilen hedefe ulaşılamadı. Bunun nedeni ise, Mart 1962 tarihinde gizli operasyon olarak yürütülen plan ABD Genelkurmay Başkanlığı‘nın onayına sunulmuştu. Fakat, plan sivil otoritenin onay vermemesi nedeni ile ret cevabı almıştır. Ret cevabından sonra ise Northwood operasyonu ve operasyona bağlı belgeler tamamen ortadan kaldırılarak, ABD ve CIA'in arşivlerine saklanmıştır.

Northwood Operasyonu Gerçekleşseydi Neler Olacaktı?

Northwood operasyonu sivil otorite ve yetkili kişiler tarafından ret cevabı almıştı. Fakat operasyon gerçekleşseydi operasyon sonrası yapılacak tüm olaylar da sıralanmıştı. İlk olarak operasyonun yani ABD uçağının düşürülmesi ile birlikte öncelikle ABD ve ABD ordusu tarafından tahliye ile kurtarma çalışmaları başlatılacaktı. Özellikle Amerikan askerlerinden oluşan bir grupla Küba tarafından düşürüldüğü düşüncesi kamuoyu ile paylaşılacak ve bu durumun ardından ABD askerleri ile havada ve karadan kurtarma çabalarına başlanacaktı. 

Yoğun bir çalışma ardından devreye ulusal haberler ve gazeteler de alınacak, Küba tarafına kamuoyunda oluşturulan öfke daha da kabaracaktı. Amaç, Küba'ya karşı istenilen hedeflerin gerçekleşmesi ve Küba'ya karşı düzenlenmesi planlanan saldırıların halk ve kamuoyu tarafından meşru görülmesidir. Bu sebeple, genellikle kamuoyunda bir karmaşa çıkarılmak istenmiş ve öfkeli bir halk oluşturulmaya çalışılmıştır.

Bizi instagram'da Takip Etmeyi Unutmayın

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Comments

https://iqhaber.com/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Write the first comment for this!

Facebook Yorumları