Merkez Bankasının Faiz Artırımı Ne Demek?
web-sitesi-fiyatlari
Merkez Bankasının Faiz Artırımı Ne Demek? Sizler için araştırdık.

Faiz artırımı yapılmakta olan tüm ülkelerde, merkez bankasının faiz artırımı ne demek? Sorusu sıkça araştırılmaktadır. Gelişmekte olan ülkelerde faiz oranları, ekonomik gelişmeleri olumlu yönde artırmak amaçlı olarak değerlendirilir. Merkez bankası, para basma işlevinin yanı sıra bankalara vermiş olduğu borçlarının faiz oranlarını belirleme işlevini de yerine getirir. Faiz artırımı işleminin ekonomik yönde çeşitli etkileri bulunmaktadır ve bu etkiler genellikle olumlu yönde olmaktadır. 

Faiz Artırımı İşlevi TL'ye Değer Katar

Faiz Artırımı İşlevi TL'ye Değer Katar

Faiz artırımı; merkez bankasının diğer bankalara vermiş olduğu borçlara yaptığı faize verilen isim olmaktadır. Faiz artırımı işlevinin altına yatmakta olan en büyük sebep, ödemeler dengesinde açık yaşayan ülkelerin dışardan sıcak para girişi yapıp iç piyasayı rahatlatmak olmaktadır. Kısacası faiz artırımı yapan ülkelere sıcak para girişi sağlanır ve ülkenin parası değerlenir. Türkiye'de de bu durum aynı olmaktadır ve faiz artırımı sonrası TL değerlenmeye başlar.

sisal

Maliyet Enflasyonunun Önüne Geçilmekte

Maliyet Enflasyonunun Önüne Geçilmekte

Faiz artırımı sonucunda TL son derece yükselişe geçer ve TL değerlenmeye başlar. Bu da kur yükselişinden kaynaklı olan maliyet enflasyonun önüne geçer. Faiz artırımı sonucunda sadece maliyet enflasyonun önüne geçilmiş olmaz. Bunun yanında talep enflasyonu da engellenmiş olur.

Faiz artırımı birçok olumlu etki sağladığı gibi olumsuz etkilerde sağlayabilmektedir. Faiz artırımı işlemi sonucunda enflasyonun düşmeni olumlu etkilere girmektedir. Ancak yatırımların düşmesi, faiz artırımının doğurduğu olumsuz etkilerden birisi olmaktadır.

Yatırımcılar İçin Kolaylık Sağlar

Yatırımcılar İçin Kolaylık Sağlar

Faiz artırımı işlemi sonucunda tüketim azalır ve tasarrufta artışlar gözlemlenir. Kaynakların artmasının ardından, yatırımlar için birçok kaynak oluşur. Faiz artırımı ile beraber tüketimlerde azalma ve enflasyonda gerilimi görülür. Bu da yatırım yapacaklar için birçok yeni kaynağın doğmasını sağlar. Ancak faizlerin artması ile beraber, yatırım maliyetinde de artış gözlemlenir.

Faiz Artırımının Etkileri Nelerdir?

Faiz Artırımının Etkileri Nelerdir?

Faiz artırımının etkileri her zaman görülmektedir.

Bu etkiler şu şekilde sıralanmaktadır;

• Şirketler borç faizlerini ödemek için tüm yatırımlarını kısarlar.

• Faizlerde artış görüldüğü için kişiler, birikim yapmaya başlarlar.

• Borcu olanların borcu daha da artar.

Faiz artırımının etkileri bu şekilde sıralanmaktadır.

Bizi instagram'da Takip Etmeyi Unutmayın

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Comments

https://iqhaber.com/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Write the first comment for this!

Facebook Yorumları