Bireysel Emeklilik Sistemi Nedir?
web-sitesi-fiyatlari
Bireysel emeklilik sistemi kısaca (BES), kişilerin aktif çalışma süreçleri içerisinde yaşamlarını devam ettirdikleri sürece tasarruflarını uzun vadeli...

Bireysel emeklilik sistemi kısaca (BES), kişilerin aktif çalışma süreçleri içerisinde yaşamlarını devam ettirdikleri sürece tasarruflarını uzun vadeli yatırımlara yönlendirmiş ve emeklilik dönemlerinde de yaşamlarını kaliteli bir şekilde devam ettirebilecek bir geliri elde etmelerini sağlayabilecek özel bir emeklilik sistemidir. Kişiler bu sisteme gönüllü olarak katılım sağlarlar ve sosyal güvenlik sisteminin sağladığı emeklilik gelirlerine de ek bir gelir oluşturmuş olur.

Bireysel Emeklilik Sisteminin (BES) amaçları özetle şu şekilde sıralanabilir;

• Ekonomiye uzun vadeli kaynaklar yaratmak

• Ekonomik kalkınmaya katkıda bulunmak

• Bireylerin emeklilik sistemine yönelik tasarruflarını yatırıma yönlendirmek amacıyla emeklilik döneminde de ek gelir sağlayarak refah düzeyini arttırmak

Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi

Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi

4632 sayılı Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu uyarınca yürürlüğe girmiş olan BES, tasarrufların toplanıp, değerlendirilmesi ve kişiye toplu para veya maaş ödemesi esasına dayanmaktadır. Bu sistem Sosyal Güvenlik Kurumu’nda mevcut bulunan sağlık hizmetleri ve diğer hizmetleri sunmamaktadır. Bireysel Emeklilik Sistemi(BES), zorunlu sosyal güvenlik sisteminin alternatifi değil yani tamamlayıcısıdır.

Ödeyeceğiniz katkı paylarının %25’ine karşılık gelen tutar, devlet katkısı olarak bireysel emeklilik hesabınıza yatırılmaktadır. Bir katılımcının bir takvim boyunca yani bir yıl içinde alabileceği devlet katkısı tutarı, ilgili olduğu yıla ilişkin brüt asgari ücret tutarının %25’ini geçemez. Bireysel emeklilik sistemi(BES) için tercih ettiğiniz emeklilik şirketinden, emeklilik planı alarak da emeklilik sistemine girmeden önce bilgi edinebilirsiniz.

Emeklilik Planı

Emeklilik Planı

Emeklilik şirketi ise size sisteme girmek için vereceğiniz kararı etkileyecek hususlar hakkında bilgi verir ve emeklilik dönemindeki beklentilerinizden yola çıkarak gelir düzeyiniz ve yaşınıza uygun bir emeklilik planı teklifi sunmaktadır. Teklifi kabul etmeniz karşılığında gerekli belgeleri usulüne uygun bir şekilde doldurup imzalamanız veya elektronik iletişim araçlarını da kullanarak onay vermeniz ile sizlerde bir emeklilik sözleşmesine sahip olabilirsiniz.

Satın almış olduğunuz emeklilik planı kapsamında emeklilik şirketiniz kesinti yapılabilmektedir. Emeklilik planı süresince ödemiş olduğunuz katkı payları, planınızda öngörülmüş olmasıyla kesintiler yapıldıktan sonra emeklilik yatırım fonlarında değerlendirmeye alınmaktadır. Birikiminizin hangi fon veya fonlarda değerlendirilmesinde, beklenti ve risk tercihinize göre buna siz karar verebilirsiniz.

Bizi instagram'da Takip Etmeyi Unutmayın

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Comments

https://iqhaber.com/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Write the first comment for this!

Facebook Yorumları