Bezzaz Mesleği Nedir?
web-sitesi-fiyatlari
Günümüz manifaturacıları, Osmanlı Devleti döneminde " bezzaz" olarak adlandırılmaktadır. Bezzazlar her türlü kumaş ve bez ürünlerinin alım satımını yaparak dönemin esnaf teşkilatı arasında önemli bir yer teşkil etmektedir.

Bezzazlık Kelimesinin Kökeni

Bezzazlık Kelimesinin Kökeni

Bezzaz kelime kökeni olarak Sami dil ailesi gurubundadır. Kelime Kökü "bez" olup daha sonra Arapçaya bu şekilde girmiştir. Arapçaya girdikten sonra almış olduğu "zaz" eki ile birleştirilmiştir. Bezzaz şeklini alması sonucu bez işi ile uğraşan anlamında meslek adı olarak kullanılmaya başlanmıştır.

Bezzazların Çalıştığı Çarşı

Osmanlı döneminde, günümüzdeki aynı meslekle uğraşanların bir arada olduğu çarşılara benzer merkezler bulunmaktadır. Bu merkezlerin çoğunda aynı meslekle ilgili faaliyet gösteren esnaflar bulunmaktadır. Bezzazlar kendi mesleklerinden diğer esnaflara bir arada çalıştığı çarşılar halk arasında her ne kadar "bedesten", "bedestan olarak bilinse de bu çarşılara en genel olarak "bezesiztan" adı verilmektedir.

sisal

Bezzazlık Mesleğinin Azalması

Bir meslekle uğraşanların, azalması sonucu mesleğin yok olmasının birçok farklı nedenleri bulunmaktadır. Osmanlı Devleti dönemindeki birçok mesleğin yok olmasının nedenleri, o dönem yapılan mesleklerin usta çırak ilişkisine göre yapılıyor olmasıdır. Bezzazlık mesleğinde de işi yapan ustaların yetiştireceği çırak bulamaması, bu mesleğin yok olmasına neden olmuştur. Ayrıca hammaddeye dayanan bu meslek için, hammadde ticaretinin azalması da mesleğin yok olmasında önemli etkiye sahip bir diğer husustur.

Kaynaklar:

1- Etimoloji Bezzaz Kelime Kökeni

2- Tarih Olan Meslekler

Bizi instagram'da Takip Etmeyi Unutmayın

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Comments

https://iqhaber.com/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Write the first comment for this!

Facebook Yorumları