Kibir (Hubris) Sendromu Nedir?
web-sitesi-fiyatlari
Tanrısal ego ya da kibir sendromu adı verilen bu rahatsızlık, genellikle demokratik seçimle başa gelmiş olan siyasilerde görülmektedir. Bu rahatsızlık birçok bulgu ile kendisini gösterebilir.

Hubris Sendromu Tanımı

Hubris Sendromu Tanımı

Kibir sendromu olarak da halk arasında nam salmış olan bu hastalık, genellikle politikacılarda görülen ve tanrısal bir egoya kapılmalarına neden olan pek çok etmene bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Bu hastalığın ilk kez 2010 senesinde Brain dergisinde tanıtılması ile beraber dünyanın pek çok bölgesinde terim olarak kabul görmesi, özellikle demokratik ülkelerde meydana gelen konulara etki etmesinden kaynaklıdır. 

Ülkelerin başına gelen siyasi adamların her seçimi kazanıyor oluşları, bir süre sonra bu sendroma yakalanmalarına neden olabilmektedir. İngiliz psikiyatristler Jonathan Davidson ve David Owen tarafından 2010 senesinde tanımı yapılarak, adına tanrısal ego denmesine neden olan Hubris Sendromu, pek çok ülkenin başkanında görülebilmektedir. Uzmanlar bu rahatsızlığın belirtilerini de açıklamıştır.

Hubris Sendromu Hastalarının Yatkınlıkları

Uzmanlar tarafından belirlenmiş olan kriterler doğrultusunda hubris sendromuna yakalanmış olan hastaların bazı yatkınlık durumları söz konusudur. Diktatör eğilimi ve güç zehirlenmesi ile beraber liderlerin hubris sendromuna özel olan bazı yatkınlıkları da meydana gelmektedir. Demokratik ülkelerde 4 ya da 5 yılda bir tekrarlayan genel seçimlerde devamlı olarak kazanan lider, bu hastalığa büyük bir olasılıkla yatkınlık göstermektedir. Uzmanlar tarafından verilmiş olan 14 belirtiden 3 ya da daha fazlası bu kişide mevcut ise hubris sendromuna yakalanmış olma ihtimali yüksektir.

Hubris Sendromu Belirtileri

Hubris sendromu belirtileri arasında;

• Kişisel imajı geliştirmek amaçlı pek çok deneme

• Kendisini mensubu olduğu ulus kuruluşu ile bir tutma

• İfadeleri ve görüşünün orantısız bir endişe içinde bulunması

• Kendisinin görüşlerine dahil olmayan grubu açık bir şekilde hor görme

• Konuşmaları esnasında "biz" ifadesini kullanma

• Aşırı şekilde özgüven gösterme

• Dünyayı ve başında olduğu ülkeyi güç kullanımı yolu ile yönetebileceği bir yer olarak görme

• Huzursuz, pervasız bir tavır sergileme

• Uygunsuz politikaların hayata geçmesine neden olma

• Gerçeklik ile bağı kopmuş olan bazı söylemler şeklinde sıralama yapabilmek mümkün olur. Hubris sendromuna yakalanan devlet liderleri pek çok ülkede yer almaktadır.

Bizi instagram'da Takip Etmeyi Unutmayın

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Comments

https://iqhaber.com/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Write the first comment for this!

Facebook Yorumları