Duygusal Zekâ Nedir?
web-sitesi-fiyatlari
İnsan yaşamında IQ’nun önemi olduğu kadar EQ’nun da önemi büyüktür. IQ denilen entelektüel yetenektir. Bir de EQ yani duygusal zekâ vardır. Bilimde her ikisi de araştırılırken testler yapılır.

Yüksek duygusal zekâya sahip olan insanlar hem mutlu hem de başarılılardır. Yapılan bilimsel araştırmalar da bunu destekler niteliktedir. Yazının devamında Duygusal Zeka Nedir? sorusunun cevabı veriliyor.

sisal

Duygusal Zekâ Neden Önemlidir?

Kişinin yaşamı boyunca hem başarılı hem de mutlu olması için duygusal zekâ önemli bir yer kaplar. Duygusal zekâ yani EQ, insanların birbirleri ile güçlü ilişkiler kurabilmesini, iş yaşantısında başarılı olmasını ve hedeflerine ulaşabilmesini sağlar. Stres zamanlarında olumlu duygulara yöneltmek duygusal zekânın işidir.

Duygusal Zekânın Etkileri

Duygusal zekâ dört farklı nitelikten oluşur. Bunlar öz bilinç, öz yönetim, sosyal farkındalık ve ilişki yönetimidir. Kişinin kendisinin ve duygularını tanıması,zayıf ve güçlü yönlerini bilmesi öz bilinçtir. Öz yönetim, değişen koşullara adapte olmak, inisiyatif almak ve davranışları kontrol etmektir. Diğer insanların endişelerini, duygularını ve gereksinimlerini anlayabilmek sosyal farkındalık olup iyi ilişki yönetimi ise iyi ilişkiler oluşturmak, devam ettirmek ve iyi bir lider olmaktır.

Normal yaşantıda en zeki insanlar en başarılı kişiler demek değildir. İş yaşantısında çok başarılı olan kimselerin özel yaşantısında bu başarıyı yakalayamadığı birçok kez görülmüştür. Üniversite sınavı başarısı için IQ (entelektüel zekâ) gerekirken final sınavı için oluşan stresi engellemek için de duygusal zekâ gerekir.

Duygusal Zekâyı Yükseltmenin Yolları

Duygusal zekâ iş yaşantısı, fiziksel sağlık, ruh sağlığı ve insan ilişkileri üzerinde etkilidir. Duygusal zekâyı yükseltebilmek için;

  • Yaşamdan stres uzaklaşmalı,
  • Duygular kontrol altına alınmalı,
  • Kişiler ile sözsüz bağlantı yani duygusal bağlantı kurulmalı,
  • Yaşamın içinde mutlaka eğlence olmalı,
  • Yaşanan tartışma ve kavgalara hep pozitif yaklaşılmalı ve yapıcı olunmalıdır.

Duygusal zekâ, karar yeteneğini ve duyguları anlamayı geliştirir. Ebeveynler çocuklarını yetiştirirken duygusal zekâ bakımından çocuklarını hazırlayabilirler. Böylece ikili ilişkilerde, Kendilerini tanımalarında, iş hayatlarında ve sosyal konularda kendilerini rahatlıkla yönetebilir bir birey olabilirler.

Bizi instagram'da Takip Etmeyi Unutmayın

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Comments

https://iqhaber.com/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Write the first comment for this!

Facebook Yorumları